Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Doufám, že dotaz vkládám do správného oddělení. Kdyžtak se předem omlouvám.
Letos, hned na začátku roku nám ve škole bylo oznámeno, že se může přihlásit několik aktivních dobrovolníků, kteří by začali dělata SOČku už teď, na začátku druhého ročníku. Hned jak jsem to slyšel, tak mě napadla matematika. Rád bych znal názor starších kolegů, co už mají SOČ zasebou. Má to cenu se o něco pokoušet, když mi ještě chybí spousta znalostí?Určitě bych zahájil intenzivní samostudium, ale nechci, aby se na mě dívali jako na mimoně. Taky jsem si říkal, že by bylo dobré přijít za profesorem s již vymyšleným tématem a nějakým tím základem. A tady nastává největší problém... Absolutně nevím, jaké téma zvolit, abych ho nějak obstojně zvládl a aby zaujmulo. Mohl by mi někdo z vás poradit nějakou oblast matematiky, odkud by se dalo něco dobře zpracovat a k čemu bych si později mohl najít odborné konzultace třeba na VŠ, jak to bývá zvykem? Pokud jste někdo dočetli můj román do konce, prosím aby jste se vyjádřili.
Zdravím, neřekl bych, že by byl problém začít dělat SOČku už teď, většinou se totiž jedná o témata, která se na středních školách vyučují povrchně nebo vůbec (což je prakticky všechno, když neberu úpravy výrazů, ale na to se asi SOČka napsat nedá (-: ). Témat se ti nabízí celá řada, např. teorie čísel (třeba něco o prvočíslech, Velká Fermatova věta a třeba tvoje vlastní pokusy o důkaz pro
), geometrie (tam je spousta pěkných věcí, třeba využití poměrů napříč geometrií, mohl bys psát a furt bys to nevyčerpal, nebo by ses zabýval třeba dvoustředovými čtyřúhelníky, co v nich platí, jak je sestrojit...), anebo by to mohlo být nějaké teoreticky-aplikované až informatické téma, např. teorie grafů, teorie her nebo automaty a jazyky. Možností je plno, takže je z čeho vybírat, nemusí to být ani tady z toho, co jsem ti sepsal.
↑ 3.14nadruhou: ja som presne niečo také jak ty absolvoval. Som slovák, a na slovensku máme sočku ma. 25 strán A4.
Ja som sa doma sám učil funkcie. Zo stránsky realisticky.cz som preštudoval celé funkcie. Potom v 3. ročníku som mal tému : Využitie geogebry pri riešený slovných úloh. Pri riešení som prišiel na rovnice ktoré sa nedaju tak ľahko riešit, a pomocou Geogebry som ich riešil graficky. Hľadal som priesečníky grafov funkcii atď.
Tému som si vybral tak, že som povedal matikárke : chcem niečo z funkcií, a ona porozmýšlala a potom mi povedal po dohode ci nechcem nieco s geogebrou. Neviem jak to máte v Česku, ale co som videl, tak tie SOČky- práce sú v Česku oveľa dlhšie.
Moja spolužiačka mala nieco s úrokovaním. Môžes si vybrat jednoduchu tému, trebars : dejiny matematiky, magicke štvorce, zlatý rez. Alebo niečo ťažsie (čo spomínal byk). Alebo niečo aplikované , trebárs vytvoríš zbierku úloh(banku úloh).
Zdravím,
k doporučení kolegů ještě pohled do místní sbírky + doporučení se podívat přímo na stránky VŠ (obvykle mají podporu středoškolské činnosti a přímo témata pro SOČ - příklad), nebo kontaktovat VŠ v dosahu, což je výhoda pro praktickou část. Nebo i po známých rodičů se poptat a také bych doporučovala více se zaměřit na praktické aplikace matematiky a meziobory.
Zdárnou práci přeji.