Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
Mám zadanou soustavu rovnic :7x+3y=21
14x + 9y = 0
Zajímalo by mě jak to lze vyřešit pomocí matic ?
↑ Honzinho1999:
Vytvoříš matici kde 7x+3y=21 bude první řádek a 14x+9y=0 druhý řádek, tedy matice typu (2,3)
. Pak převedeš matici na schodkový tvar, z čehož už bude jasné kolik je x nebo y. Jediné co nemůžeš, tak prohazovat sloupce (ve třetím jsou konstanty).

A jak tu matici převedu?Vím,že tu matici můžu dělit po řádcích prohazovat řádky.Nemohli byste mi prosím popsat celé řešení.
Děkuji
↑ Honzinho1999:
Můžeš libovolně násobit řádky (kromě 0 samozřejmě) a sčítat je. Vrchní část bych tedy vynásobil třeba -2, dostanu:
.
Pokud přičtu vrchní řádek ke spodnímu:
Vrchní řádek vydělím zpátky -2kou:
Z čehož už vyplyne, že 3y=-42, tedy y=-14. Teď si bud můžeš dosadit, nebo pokračovat v hraní s maticí. Třeba vynásobit spodní řádek -1 a přičíst k prvnímu:
Z čehož zase vyplyne 7x=63, tedy x=9.

Díky
↑ Honzinho1999:
Je to v skutočnosti riešenie rovníc "sčítacou" metódou, ktorá sa volá aj Gaussova eliminačná metóda.
Len obal je iný.
Dokonca ani netreba vyrábať nulovú pravú stranu - tá sa v matici oddelí zvislou čiarou.