Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
chtěla jsem se zeptat, jestli existuje nějaké pravidlo, poučka, nebo něco podle čeho poznám, jestli mám použít největší společný dělitel nebo nejmenší společný násobek? Co vám pomáhá? :) Děkuji za odpověď.

↑ barny2510: Ahoj,
neviem presne, čo máš na mysli, ale skúsim to sformulovať na príkladoch.
1. Anička prebehne kruhovú dráhu za 10 minút, Betka za 12 minút a Cilka za 15 minút. Po koľkých minútach sa stretnú, ak vyrazili všetky naraz?
Tu použijem najmenší spoločný násobok - môžu sa stretnúť najskôr po 60 minútach. Za 60 minút odbehne Anička 6 okruhov, Betka 5 a Cilka 4, stretnú sa znova na štarte.
2. Máme 54 červených a 36 modrých guličiek. Tieto kôpky (každú zvlášť) chceme rozdeliť na niekoľko skupín tak, aby v každej skupine bol rovnaký počet guličiek. Koľko najviac guličiek môže byť v každej skupine?
Odpoveď je 18, to je ich najväčší spoločný deliteľ (červené - 3 skupiny po 18 guličiek, modré - 2 skupiny po 18).
Skúsim to nejako zhrnúť - najväčší spoločný násobok sa mi spája s pojmami "kedy sa najskôr stretnú" alebo "minimálne koľko". Najväčší spoločný deliteľ sa zas väčšinou používa na rozdelenie prvkov do skupín podľa určitých kritérií, napríklad rovnaký počet prvkov v skupine.
Neviem, či ti to pomôže, snáď ťa to aspoň nepomýli...
ahoj ↑ barny2510:,
další typické příklady:
- společné rozjezdy autobusů jezdícíxg v různých časových intervalech (násobek)
- dláždění obdélníkové chodby čtvercovými dlaždicemi (dělitel)
↑ Blackflower:Mockrát děkuji, pomohlo mi to :)

↑ barny2510: to som rada, veľmi dobré príklady uviedol aj ↑ Eratosthenes:, hlavne ten druhý mi vôbec nenapadol :)