Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 09. 2014 09:06

Kdosi
Pozice: Student
Reputace:   

Metoda hlavních komponent

Zdravím, dostal jsem se do malinko prekérní situace.
V úterý bude, v zájmové činnosti zaměřující se na matematiku, profesor přednášet (od snad úplného základu mat. statistiky) o metodě hlavních komponent. Asi né rovnou o ní, ale spíše k ní postupně (ale asi svižně) dojde.
Jenže problém je v tom, že na první hodině nemohu z určitých důvodů být. No a jako "pilný" ( :-) ) student bych chtěl následující hodinu vědět "o co go". Jenomže v mat. statistice jsem úplný nováček.
Takže bych Vás chtěl poprosit, zda by jste mi neporadili s tím na co bych se měl podívat, co se naučit. Nebo dokonce pokud by jste měli někde "po ruce" (na internetu---asi) nějaké materiály zda by jste mi je neposkytli.
Byl bych Vám všem moc vděčný.
Zítra (v pondělí) odjíždím, takže potom už na Vaše příspěvky chvíli nebudu moci reagovat, ale i tak klidně posílejte dál :)
Ještě jednou díky za Váš čas :)

#2 15. 09. 2014 15:38

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: Metoda hlavních komponent

↑ Kdosi:
Ahoj,
takovou základní "kuchařkovitou" knihou Meloun. Militký a spol. (několik knih, do značné míry se překrývají).
Takový přehled PCA (imho je to kapitola z knihy Statistická analýza vícerozměrných dat v příkladech) je zde: Odkaz (mně se ukazuje místo matematických symbolů rozsypaný čaj, ale třeba ti ro bude fungovat).

Trochu jiné vysvětlení, možná více názorné, najdeš zde: Odkaz (také Meloun a Militký).

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

Zápatí