Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
příkládám ještě jeden příklad, ke kterému jsem nenašel řešení, ale rád bych se ho dozvěděl.
Dokažte, že pro n přirozené platí:
Děkuji za rady
Ahoj,
můžeš zkusit tvrzení dokázat pro
a pak pro
postupovat indukcí takto:
.
Poslední výrok zase můžeš dokazovat indukcí nanovo. Problém ale je, že pro
neplatí, takže zadané tvrzení neplatí, nebo je někde numerická chyba.
Edit: Chybu jsem nenašel, takže tvrdím, že to neplatí. Ale je asi jasné, jak by důkaz pokračoval - v každém kroku vyeliminuju aspon jednu mocninu vhodným "přičtením" I.P.
Edit2: Chyba se našla:
, tvrzení za poslední ekvivalencí pro
platí, a tedy i zadané tvrzení možná platí, ale radši už se nebudu pouštět do dalšího počítání s čísly. Další postup je analogický uvedenému. Ty koeficienty je samozřejmě vhodné ještě vymodulit 13.
Ahoj,
tím postupným přičítáním to jde ale nevím co potom s tím zbytkem no.
pro n=1 to mimochodem platí, protože 
Jinak poprosím o vysvětlení 3 a 4 řádku. Vůbec netuším kde se ti tam vzaly tyto cifry. A pokládal jsi vůbec n=k+1? Nebo proč si odevšad vzal z mocniny 4 a roznásobil to takto?
Poznamka:
Tu su riesene podobne priklady ( po francuzky ale to iste kazdy vylusti)
http://bnjclerc.perso.neuf.fr/IMG/pdf/r … etique.pdf
Mozes nam napisat povod tvojho cvicenia?
↑ Freedy:
Měl jsem na mysli tvrzení
(za poslední ekvivalencí).
Ted k těm řádkům. Formálně správně je asi volit jinou proměnnou - např. to k, jak píšeš, ale to je nepodstatný detail. Co dělám je, že se snažím dokázat tvrzení pro
a přitom můžu libovolně využívat tvrzení pro
(indukční předpoklad -
). Abych mohl využít
udělám nejprve triviální úpravu (předpokládám již
, takže je to ok). Pak už použiju I.P., resp. ho trochu modifikuji - pomocí faktu, že 13 dělí něco právě tehdy, když 13 dělí (4 x něco) a pokud přičtu\odečtu násobek 13 k násobku 13 tak zas dostanu násobek 13. Tak jsem se dostal na 3. řádek. 4. řádek je snandý důsledek předchozího, nebot
,
.
Ahoj, tohle jsem chápal, že jsi to takhle roztrhl. Podobně jsem postupoval i já, jen ti asi unikl fakt že 13 nedělí 85.
Jinak pro kolegu vánok, zdroj