Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych pomoct při řešení tohoto příkladu.
Řešil jsem ho už asi pětkrát, ale pokaždé jiný výsledek.
Má to vyjít 0.
↑ nejaky_pepa:
Příjemné odpoledne, zkus převést tam kde je rozdíl nebo součet v čitateli, či jmenovateli na stejného jmenovatele a odečíst, reps. přičíst. Samozřejmě asi bude snazší převést 0,7 na zlomek. Možná se Ti něco povede zkrátit......když počítáš se zlomky snaž se krátit co to jde! !
Pokud Ti nestačí takové opravdu lehké popošťouchnutí, tak napiš co přesně Ti není jasné :)
No, v tuto chvíli už mi postup krok po krůčku nepomůže, potřebuji celý postup, abych věděl, kde jsem dělal chybu.
Se zlomky právě počítat umím, před tímhle jsem popsal v rámci opakování, tak deset stránek v A4, ale u tohohle jsem fakt mimo.
↑ nejaky_pepa:
Prvý zlomok mi vyšiel 
Druhý 
Zátvorka 
↑ nejaky_pepa:

Stačí to nějak takhle? :) Pokud objevíš kde děláš chybu, určitě řekni a klidně nějak dovysvětlím. Pokud objevíš chybu mně, tak se omlouvám! :) A pokud Ti není jasný nějaký můj "obrat, ták říkej kde :)
Díky moc, odsud se odrazím! :-)
Domácí práce měla krom tohohle, ještě dalších bezmála 50 příkladů, které jsem neměl problém vyřešit (na druhé stránce je skutečně, jako poslední tenhle, kdo nevěří, ať si vezme cvičebnici pro 8. ročník a hledá).
http://imgup.com/data/images/22082.jpg