Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
dokázal by mi někdo z Vás vysvětlit příčinu jedné rovnosti na obrázku? Zřejmě to bude jednoduchý..., všechno ostatní je mi jasný, ale nutno říci, že na tomto je ta věta postavena.
Díky.
↑ xxxxx19:
Ahoj, řekl bych, že by to chtělo všude v textu nahradit výraz výrazem
--- potom by neměl být problém vyznačenou rovnost ověřit. Takže možná je to chyba tisku (ačkoliv všechna tvrzení uvedená v textu platí pro
stejně dobře jako pro
).
↑ jelena: V lemmatu má být spíš . Myšlenka dle paperu AA je tato, že náhodné veličiny
,
, a proto i
jsou symetrické okolo 0.
Tj. platí, že .
Pravděpodobnost rozvedeme takto:. Třetí rovnost získám tak, že náhodná veličina má distr. fci F.
Zdravím a děkuji,
ohledně překlepu to se dá předpokládat (viz také překlep "destiny") a je to běžný dopad "tiché pošty", proto jsem se snažila najít "originály"). Všechno (z diskutovaného problému) je mi jasné, jen toto mi není jasné: . Děkuji.
↑ jelena: Objevil se překlep v mé reakci, krok , který je jasný. Pak si pst. podmíníš pomocí Y=y a z toho musíš vypočíst střední hodnotu
, což je střední hodnota
dle náh. veličiny Y, což jsem vyjádřil pomocí poněkud matoucího symbolu
.
↑ OndrasV:
děkuji, překlep jsem ani nezaznamenala (ten je jasný, že překlep), za zbývající odvození děkuji.
Tentokrát tedy správně a obecněji:
zdroj: Azzalini, Adelchi, (2005), The Skew-normal Distribution and Related Multivariate Families, Scandinavian Journal of Statistics, 32, issue 2, p. 159-188.