Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, studuji průmku, a potřeboval bych doplnil znalosti k tomuto tématu:
Proč zařízení napájená střídavým proudem pro svou funkci potřebují ele. magnetické pole, a proč je toto pole vyvoláváno výhradně jalovou složkou výkonu? (Z toho totiž vyplývá, proč vlastně nikdy nebude účiník roven 1, protože vždy tam tu jalovinu budu mírně potřeboval).
Jak kombinací P a Q vzniká zdánlivý výkon?
Je Q definováno (vzniká) fázovým posunem mezi U a I? Jak?
Jelikož se v obvodech vyskytuje převážně nežádoucí indukčnost (např. všechny motory jsou vlastně indukčnosti),
kompenzuje se dodatečně připojenými kondenzátory, protože jalový výkon indukčnosti je přesně opačný
kapacitnímu jalovému výkonu a tyto výkony se od sebe odčítají JAKTO?
Žádám spíš o fyzikální vysvětlení, na webu, v učebnici a i ve škole získávám jen teoretické vzorce, které se dají naučit jako básničku, ale fyzikální princip mi stále uniká.
↑ jan.westhuserlt@centrum.c:
Ahoj,
záleží na tom, jak moc je ti jasná fyzikální podstata fázorů. Pokud je to tak, tak je to v pohodě, protože činný a jalový výkon jsou vlastně složky výkonu odpovídající komplexnímu výkonu:
Pokud fázorům nerozumíš, tak doporučuji se k nim vrátit, protože je to celkem zásadní věc (také mám eletro průmyslovku).
Co se týče hrubé podstaty toho, proč má smysl hovořit o pojmech zdánlivý, činný a jalový výkon, tak si představ, jak vypadá součin sinu a kosinu s fázovým posunem (příklad). Maximální hodnota výkonu může být díky fázovému posunu vyšší než by odpovídalo energii přenesené harmonickým vlněním - a je třeba to pojmově uchopit. Malinko jiný pohled na totéž je ten, že činný výkon odpovídá výkonu na rezistoru, tedy vlastně energii přeměněné na teplo, vlastně energii "ztracené". Jalový výkon odpovídá energii dodané do energie elektrického (kapacitor) nebo magnetického (induktor) pole, potenciálně se může do obvodu vrátit (až budete mít silnoproudou techniku, tak zjistíš, že je to trochu složitější).
Co se týče toho, proč se vlastně může jalový výkon kompenzovat, tak názorná představa je jednoduchá. Účinník se odvíjí od fázového posunu mezi napětím a proudem, není těžké ukázat, že jde o kosinus fázového posunu mezi napětím a proudem. Takže kompenzace účiníku na jedna je vlastně ekvivalentní s kompenzací na nulový fázový posun mezi napětí a proudem.
Fázorům nerozumím, můžeš mi prosím doporučit, kde o nich něco načíst? Jistě, říká se googli, lemro líná, ale já rád sázím na kvalitní a prověřené informace, ne to, co náhodou někde najdu.