Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
narazil jsem již 2 x na podobný případ substituce:
kde substituce je 
A mám dotaz:
Mám se prostě mechanicky naučit, že v tomto případě dám 
nebo je nějaký návod, kdy a proč se tato substituce používá? Jakou má výhodu?
ahoj ↑ maver:,
dá se to dělat i per partes:
Zdravím,
jen pár drobných doplnění.
↑ maver: obvykle v učebnicích (a jiných podrobnějších materiálech) bývá v teoretickém úvodu vysvětlen princip metody a odvození/zdůvodnění vzorců (např. základních integrálů, per partes, substituce a jejich variant) - doporučuji alespoň zběžně procházet (není nutné se učit celé odvození samozřejmě). Ale to procházení dává dobré vodítko k principům. Potom metody si smysluplně zařazuješ do šuplíků :-) Jak se odvozuje tato metoda, již v tématu zaznělo (nebo nejdeš v šuplících v odkazu).
Ještě v některém tématu jsi psal, že v postupu integrování nepomohl CAS (je dobré takovou situaci rozebrat v sekci CAS, dost často CAS má zabudovaný "univerzální postup", který neumožní obejit (nebo s určitým zásahem do zadání), ale MAW umožňuje volit postupy krokově, tedy s určitou zkušenosti z něho lze celkem dost vydobyt.
Jelikož vidím, že v tématu je i více postupů, tak tento typ integrálu je dost vícepostupový, další např. zde (doporučuji projít celé téma - na úvod je substituce a Ostrogradský (také doporučuje MAW), na závěr je kompilát s kolegou plisna a s Hlaváčkem (A toho Hlaváčka velmi doporučuji, pokud ještě nemám vypůjčeného nebo z antikvariátu - kolega plisna také doporučuje). Ať se vede.
Stránky: 1