Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potreboval by som vedieť, či som správne postupoval pri tomto príklade: Z dvoch príkladov na teste vyriešilo len jeden príklad 16 žiakov, oba príklady 7 žiakov a ani jeden príklad 12 žiakov. Prvý príklad pritom vyriešilo dvakrát viac žiakov ako druhý. Koľko žiakov vyriešilo druhý príklad?
Najprv som si označil písmenkom a žiakov, kt. vyriešili iba prvý príklad, b boli oba príklad a c je iba druhý príklad:
a+c=16
2(a+7)=(b+c)
2a+14=7+c
2a+14=7+16-a
3a=9
a=3
No a vyšlo mi, že iba druhý príklad vyriešilo 13 žiakov, je to správne?
Ďakujem

↑ Lukáš Ba-mat-fyz:
rád by som ešte reagoval na tento príklad. Dnes sme ho riešili v škole a tam sme vyriešili inak:
a+c=16
a+7=2(7+c)
.......
c=3
je to takto správne alebo je správne riešenie to vyššie uvedené?
Ďakujem
↑ Jakub007:
a navyše nejak mi to ani nesedí s tým, že ten prvý príklad malo vypočítať dvakrát viac žiakov ako ten druhý...
↑ Jakub007:
ked a+7 je ten prvý príklad tak ten by sme mali násobiť dvomi nie? Prečo sme dali 2* ten druhý príklad?
↑ Jakub007:
Lebo väčšie je dvojnásobok menšieho.
Urob si skúšku, keď všetko dorátaš.
↑ Jakub007:
už mi to konečne došlo, ak by som dal tomu prvému dvakrát, tak by sa mi tá rovnica nerovnala, preto to musím dať tomu že vyriešil o polovicu menej príkladov, tak?