Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobry den, potrebujem poradit ohladom tohot prikladu :
Dana je kocka ABCDEFGH. Vypocitajte uhol priamok BH a DM, kde M je stred hrany BC .
Postupoval som takto :
1. neveim či je to spravne
2. ako dalej urcim tento uhol ? ma to trojuholnik ? ked ano aky ?
↑ Jakubjusko:
Dobrý den.
Řekl bych, že třeba
- z bodu B vést rovnoběžku s přímkou DM, ta protne hranu AD v její polovině (průsečík = N).
- v trojúhelníku BNH spočítat jeho strany, pak úhel NBH, který se rovná hledanému úhlu.

↑ Jj:
Chapem ako , strana NB je uhlopriecka podstavy a BH telesova uhlop.
Ale nechapem preco robim rovnobezku BN a nie MH s ciarou ?
↑ Jakubjusko:
V podstatě jsem to navrhl jenom proto, že v trojúhelník BNH se jednoduše spočítají strany a z nich hledaný úhel. Rovnoběžka MH' jde někam "do ztracena" a nevím, jak jí využít.
Ale jistě je možno zvolit jiné postupy.

↑ Jj: mohol by si mi este poradit ako spocitat strany v trojuholnik pretoze mi to nrevychadza
↑ Jakubjusko:
NB nie je uhlopriečka podstavy
NB = NH, N stred AD

↑ misaH: takze je to rovnoramenny trojuholnik NBH ? Ak ano ako dalej ciselne vyjadrim uhol ?
↑ Jakubjusko:
Podľa mňa telesová uhlopriečka a spojnica stredu strany s vrcholom štvorca. A kosínusová veta.
↑ Jakubjusko:
Třeba: Spočítat délku tělesové úhlopříčky krychle o hraně 'a' = u_t, délku úsečky BN = d (obě délky Pythagoras), pak pro rovnoramenný trojúhelník BND