Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Běžnou matematickou indukci ovládám, ale u této jsem se zasekl. Dokáži (alespoň si to myslím) přepsat sumu do součtu, ale už nevím, jak poté pokračovat. Už jsem toho vyzkoušel spoustu, ale vždy mi tam něco přebývá... v nejvíce možnostech 1/b. Mohli byste poradit?
Děkuji
Ahoj,
pokud předpokládáš že to platí, můžeš to ve svém příkladu použít a pracovat s tím jako se správnou úpravou.
1) krok, otestujeme, zda daná rovnost platí pro n = 1
platí
nyní položíme n = r
pokud platí pro n = r, potom platí i pro n = r+1
Zde využijeme toho, co dokazujeme. Obecně platí:
Proto když levou stranu nahradíme tímto dostáváme:
za předpokladu a se nerovná b vydělíme celou rovnici výrazem (a-b)
Což je jen rozepsání sumy. Pokud platí pro n = r, platí i pro n = r+1. Pokud platí pro n = 1, platí pro všechna n z N
↑ Freedy:
No, nechápu ten Tvůj krok mezi třetím a čtvrtým obrázkem, pokud máme dosazovat za k od 0 do r, jak je možné, že hned u prvního členu a je v exponentu r?
Možná jsem měl hned na začátku specifikovat, že umím matematické indukce bez využití sum, s těmi jsme se neučili nijak zvláště počítat...
Děkuji
Ahoj,
zde se se sumama ale vůbec nepracuje. A taky bych předpokládal, že jsi jiste už někdy slyšel o tom, že sčítání je komutativní, proto je úplně jedno, jestli tu sumu napíšeš pozpátku, součet bude vždy stejný.
A z 3 řádku na 4 se nijak nedostává. Pouze sem ukázal, jak lze také napsat levá strana rovnice. Pokud bych chtěl, nemusel sem to tam psát vůbec a pokračovat rovnou na 5 řádek, ale to by bylo trošku nepřehledné.
↑ Freedy:
Ano slyšel jsem o tom... mě jde ale o to, že tu SUMU raději budu mít rozepsanou s pár tečkami. Zatím mi nevadí psát... jedno třeba budu línější a budu to také zkracovat, až tomu více a lépe porozumím...
Děkuji za odpovědi, opravdu.
Kam chceš připočítávat další člen? Ten součet napravo bude vypadat úplně jinak po dosazení r+1 místo r. Není to jen o tom že by se přidal jeden člen. Můžeš vyzkoušet rovněž to co psal ↑ BakyX: akorát, než začneš, si oprav jeho špatné vyjádření.