Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 10. 2014 14:23

Sulfan
Reputace:   23 

Lineární regresní model

Ahoj,
řeším odhad parametrů následujícího lineárního regresního modelu (který má ekonomickou interpretaci):

$Y = a_{0}+a_{1}X_{1}+a_{2}X_{2}+a_{3}\epsilon _{i}+(1-a_{2})\epsilon_{i-1}$

Mám k dispozici vektory dat $X_{1},X_{2}$ a závislé proměnné $Y$, proměnné $\epsilon_{i}$ a $\epsilon_{i-1}$ představují náhodné složky. Doteď jsem řešil jen regresní úlohy, kde byly buď zpožděné proměnné, které byly rovnou v datech, nebo zde byla pouze jedna náhodná složka, která byla bez parametru. Jakým způsobem bych měl odhadnout tento model, který zahrnuje i zpožděnou náhodnou složku?

Napadla mě substituce celého výrazu, který obsahuje všechny náhodné složky (tedy $\epsilon'_{t} := a_{3}\epsilon _{i}+(1-a_{2})\epsilon_{i-1}$), ale potom jsem nevěděl, jak pokračovat, protože v prvním kroku nemůžu znát náhodnou složku z předchozího kroku. Sice by šlo třeba poprvé model odhadnout třeba jen s tou nezpožděnou náhodnou složkou, ale jak potom využít informace, že koeficient u této složky má spojitost s koeficientem u proměnné $X_{2}$?

Díky za každou odpověď.

Zápatí