Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den,
rád bych se zeptal, jaký je rozdíl mezi funkcí a zobrazením.
Děkuji.
Docela by mě zajímalo, tedy jestli se toto dá brát jako diskuzní téma proč se například píše že funkce f je zobrazením množiny R na množinu R
Tak nevidím důvod, jakej smysl má tvrdit, že se nejedná o surjektivní zobrazení, protože pro f(x) = -1 neexistuje obraz proč rovnou nenapíšem:
tohle už tedy surjekce bude. K čemu vůbec nějakou surjekci uvažujeme?
↑ byk7:stručněji, jakej je rozdíl mezi zobrazením a funkcí? Proč tvrdit o nějakém zobrazení že je surjektivní? Buď to napíšem správně = bude surjektivní, nebo to odbyjem a napíšem prostě R do R a nebude surjektivní, a co dál?
↑ Freedy:
Ahoj.
Nezapomeň, že abychom to mohli napsat "správně" (v tom smyslu, v jakém jsi to myslel), museli bychom ten obor hodnot už při definování té funkce znát, což může být často problém.
Mimochodem, jaké je to na Gymnáziu Písnická? Já jsem ho totiž studoval (teď jsem ve druhém ročníku MatFyzu), takže by mě to zajímalo. Koho máš na matematiku?
obvykle funkcia = zobrazenie t.j. su to synonyma
nejaky autor (resp. nejaky kontext ako napr. "stredna skola") ak ma potrebu tak moze definovat nieco ako sa tu spominalo, ze "funckia = zobrazenie medzi ciselnymi mnozinami" ale nie je to myslim nejak ustalene zauzivane
sucast spravnej definicie funkcie/zobrazenia je povedat aky je obor (resp. definicny obor) a aky je koobor (resp. obor hodnot) a potom predpis (formula)
ked je z kontextu jasne ze sa pausalne trebars berie ako koobor R a ako obor maximalna zmysluplna podmnozina R tak staci povedat tu formulu, ale treba to vzdy vnimat tak, ze tam boli akoze povedane, len sme lenivi a nechcelo sa nam to vypisovat lebo to je akoze "jasne"

Omlouvám se, že jsem nereagoval dřív, ale rozdíl jsem z předchozích příspěvků nepochopil.
Nakonec mi známý vysvětlil, že funkce je zobrazení
, zatímco zobrazení je
, tedy do obecně vícerozměrného prostoru.
Snad bude tohle vysvětlení nápomocné případným dalším tápajícím.
Předem bych chtěl poděkovat všem za příspěvky, které ohledně tohoto tématu podali.
Podle mě musí být teda nějaký rozdíl mezi funkcí a zobrazením (například ten co uvádí ↑ kyselejsyrecek:) což mi přijde i logicky definovaný. Potom by funkce byla konkrétním případem zobrazením, kdy se zobrazuje pouze do množiny reálných čísel. S tou surjektivností to bohužel nechápu a jak říkala ↑ misaH: tak mám ještě nejspíš dost mezer na to, abych je zaplnil správným chápáním.
↑ zdenek1:
yakuza nie je nahodou ta japonska mafia :-) nemyslel si jakuzzi, alebo mi nieco hlbsie uniklo ?
Stránky: 1