Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím mám tu menší problém. Mám slovní úlohu prostě mám válec o poloměru 20 cm v podstavě a jeho výška je 55 cm. Tomu jsem zvládl vypočítat objem což je asi první krok. A za úkol mám vyříznout z nějak jakoby jehlan o maximálním objem co se vejde. A mám dostat výsledek kolik % zabírá ten jehlan v tom válci.. Netušíte jak postupovat? Díky
Mám tam jehlan, ale jehlan může mít kruhou podstavu a stane se z něho kužel. Vypočítal jsem to z kuželem. A vyšlo mi, že zabírá 33,3% v tom válci.
Protože objem válce je 69080 cm na třetí.
A objem toho jehlanu resp. kužele, který má poloměr 20 cm a výšku 55 je 23026,7 cm na třetí.
Z toho jsem vypočítal ty procenta. Snad jsem uvažoval dobře..
Protože kdybych tam měl udělat nějak jehlan tak to teda nevím jak. Šlo by to taky? Nějak?
↑ Tenda69:
Ihlan s maximálnym objemom by asi mal podstavu tvaru štvorca, ktorý je vpísaný do kruhu v podstave valca. Jeho uhlopriečka by mala dĺžku rovnú priemeru kruhu, obsah toho štvorca by sa dal vyrátať ako
alebo najprv vyrátať z Pytagorovej vety
, čo je už priamo obsah štvorca.
↑ Tenda69:
Obsah štvorca pomocou uhlopriečok