Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

1. Na vodorovný rotující kotouč položíme malou kostku o hmotnosti 10 g do vzdálenosti 20 cm od osy otáčení. Součinitel klidového tření f =0,2. S jakou největší úhlovou rychlostí může kotouč rotovat, aby se kostka neposunula?
2. Dokonale pružná kulička o hmotnosti 0,2 kg dopadla svisle na vodorovnou podlahu rychlostí 5 m/s a odrazila se beze ztráty rychlosti. Určete změnu hybnosti
p, změnu velikosti hybnosti a velikost změny hybnosti kuličky. Vypočtěte sílu, kterou kulička působila na podlahu, trval li náraz 0,1 s.
Když to spočítám pomocí F = m*v/t tak mi to nevychází. Jak to má tedy být?
3. Dvě loďky o hmotnostech m1 = 800 kg a m2 = 600 kg jsou spojeny lanem, jehož jeden konec je na první lodce napevno přivázán, na druhé lodce je upevněn na navijáku. Obě loďky jsou v klidu. Jak velkými rychlostmi se k sobě lodky začnou přibližovat, začne li naviják jedno lano zkracovat rychlostí o velikosti v = 2 m/s?
Moc děkuju za pomoc. :)

No to 1. má vyjít 4,5 a když dám do rovnosti fmg = mv nadruhou/r tak to to nevyjde.
A to druhé má vyjít hybnost 2 a síla 20, takže nevím jak to mám podle vašeho postupu teda spočítat.
1.
Napiš sem, jaký je správný výsledek a jaký výsledek vychází tobě.
2.
Rychlost se stala opačnou, to znamená, že se i hybnost stala opačnou.
Protože
, platí
Protože je změna hybnosti dvakrát větší, než sis myslela, je i síla dvakrát větší, než ti vyšlo. OK?

Správný výsledek u 1. je 4,5 a mě vychází asi 3,2.
↑ Zuzka1997:
3,2 vypadá jako dost dobrý výsledek (přesně
- záleží, co dosazuješ za g)

No a ještě bych měla dotaz k tomu 3. Vyšlo mi to podle toho, že jsem si dala do poměru ty hmotnosti jako 3:4 na a do těch poměrů dala i rychlosti. Ale dá se to řešit nějak obecně přes vzorečky?
↑ Zuzka1997:
ale to je obecný vzoreček
zákon zachování hybnosti