Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, potřeboval bych pomoct s jedním (možná primitivním, ale pro mě obtížným) příkladem :)
Tohle je zadání:
Nádoba o objemu
je naplněná
při teplotě T = 285K a tlaku p = 0,5MPa. Jaké teplo bylo dodáno plynu, jestliže teplota stoupla na T = 300K. Stálý objem. 
Příklad jsem vypočítal, ale prý tam něco chybělo, ale nevím co, zatím to není opravené.
Předem děkuji :)
↑ ArcaneCz:
A na co se vlastně ptáš? My přece taky nevíme, co ti tam chybělo.

↑ zdenek1:
Počítal jsem to přes vzorec Q = m*
*(
) , ale poněvadž neznáme hmotnost, chtěl jsem ji vypočítat přes stavovou rovnici p*V = m/M *R*
, to mi ale zakroužkoval a napsal otazník.
Jen tak na okraj k té mé prvotní otázce, testy opravené jsou, ale ještě jsme si je neopravovali na tabuli.
↑ ArcaneCz:
To se ani nedivím. Stavová rovnice má být
žádné "delta", to je dost zásadní kiks.
Edit: přidám výsledný vztah 

↑ zdenek1:
Aha, takže jsem prostě blbej. Díky za pomoc. Jen tak na okraj, na tý písemce byla zakroužkovaná stavová rovnice a zároveň hmotnost v ní, nevěděl bys proč? Děkuju :)
Edit: Proč je ve jmenovateli
a ne
?
↑ ArcaneCz:
To skutečně nevím. Kdyby byla označená molární hmotnost, tak bych si dokázal představit, že ji máš špatně spočítanou (ne špatné jednotky), ale takto - bohužel.