Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
V rovině je dána osa a v navzájem opačných (otevřených) polorovinách jsou dány body a . Geometricky určete body , a dutého zrcadla, které zobrazuje na .
Zdravím,
inspiroval Tebe pohled do nerez misky u snídaně a máš zajímavou úlohu? Potom to patří tam (a dle vzoru kolegy, co skákal v bazénu, prosím o motivační úvod :-)) Děkuji.
Zdravím,
ne, inspiroval mě profesorka fyziky a zadala tuto úlohu. :-)
Pokoušel jsem se ji vyřešit a našel jsem tam pár podobných trojúhelníků,
ale pořád je to málo...
↑ byk7:
děkuji. Bod S, předpokládám, jsi našel, dostupné rovnoběžky nakreslil. Východní zdroje povídají toto (klíčová je úsečka ab, bd). Ale proč to platí, to teď neřeknu.
Do Zajímavých přesunu (zpět nevím - asi ne, neboť v sekci Zajímavé Fyziky nemám žádná práva, což mi neumožňuje umístit zvýrazněné vstupní téma :-) Edit - přesunul kolega Zdeněk, děkuji a pozdrav.
Ze zdroje mi to není vůbec jasné.
pokud jde o ruštinu, tak naše škola má pobočku i v Brně :-) Ale pokud jde o fyzikální smysl, tak mi to také není jasné, co podnikali a proč, ale popíší, pokud bude zájem.
Pokud budu uvažovat, že paprsek, který jde z bodu k vrcholu , tak se odrazí pod stejným úhlem, pod kterým dojde, tedy úsečka se zobrazí v osové souměrnosti na a měla bych pomocný bod na stejné polorovině jako - snad se zorientujeme i v jiném označení - obr. 2.19.. Potom využiji, že střed křivosti je na spojnici bodů a atd. Tak teď mám dojem, že údajů je snad i více, než potřeba.
Jak to vidíš?
↑ byk7:
užití osové souměrnosti neplatí? To je podle mne základní východisko u zrcadel. A odkdy se dokazuje obrázkem?
OT: učinila jsem drobné pokusy toto slepit, ale to se mi nepodařilo.
↑ jelena:
Ah... já už vím, kde je chyba. Při odvození, nemýlím-li se, jsou použity nějaké aproximace, a ty se při vhodném nastavení projeví a vznikají chyby a nepřesnosti. Takže snad v pořádku.
↑ byk7:
tak to moc nevím, jak myslíš. Předpokládáme přímočaré šíření, v místě dopadu paprsku na plochu uděláme kolmici k ploše (v kulovém zrcadle tedy kolmici k tečné rovině v místě dopadu) a uvažujeme úhel odrazu = úhel dopadu.
V každém případě to, co podnikali ve východním odkazu, tak je mi záhadou :-)
Stránky: 1