Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

2/i + 6/1-i
V matice absolutne plavu a 3x mi vysel rozdilny vysledek.. Muzete mi prosim nekdo napsat spravny vysledek? Doufam, ze to bude jedna z mych variant....
Ahoj,
pokud se vyskytuje imaginární jednotka ve jmenovateli, musíš ji odtamtud dostat pryč. To znamená rozšířit zlomek jedničkou tak, aby se dole vynořilo i^2 nebo -i^2 a čitatel pouze upravit.
↑ Charlie1127: Zdraví, je lepší napsat zadáví v LaTexovém editoru (napravo od okna pro zadávání textu). Pokud pořádně nevíš jak LaTex používat, koukni sem: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=224 .
Jinak: mělo zadání vypadat takto:
?
Pokud ano, tak bych doporučil usměrnit první zlomek (tj. rozšířit
) a následně prostě upravit výraz. Samozřejmě je nutné držet se vztahu
.

Ok omlouvam se,jsem tu prvni minutu..kazdopadne ja vim, jak na ten pocet, jen mi vysly tri vysledky..jeden 3+2i dalsi 3-i 3-2i :D...proste zmatek.

↑ Kdosi:
jinak takto vypada priklad, tak nevim, kde delam u vysledku chybu, pokud mi muzete poradit spravny vysledek a proc budu vdecny diky.

↑ Takjo:
Muzu se zeptat jak jste k tomu dosel?
Po uprave jsem vlevo dostal -2i/1 + 6+6i/2 z toho jsem udelal 4i+6/2 a po vykraceni 2i+3...
Neumim ale nic, takze pokud je tam naka hloupa chyba, tak prosim se mi nesmejte...
↑ Charlie1127:
Ale spoločný menovateľ nebol nutný.

↑ misaH:
jasne..ja to tak mel rozepsane a nevedel jsem jak se stalo z -2i -4i...
pak jsem zkusil druhou variantu
-2i+3+3i.. to jsem dostal z -2i+
..pak uz jo, ale jinak by mi to nevyslo:D