Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 10. 2014 19:23

MartinVincens
Zelenáč
Škola: GHB
Pozice: student
Reputace:   

Příklad - optika

Dobrý den, řešil jsem příklad z optiky:
Na optický hranol dopadá kolmo na lámavou plochu paprsek bílého světla. Určete lámavý úhel hranolu, při kterém červené světlo hranolem ještě prochází, ale pro fialové světlo již nastává úplný odraz. Index lomu pro červené světlo je 1,5140 a pro fialové světlo 1,5318.
Moje úvaha:
Vstupní paprsek p1 projde přes první lámavou plochu bez změny směru, na druhou lámavou plochu dopadne v určitém bodě A, kterým prochází kolmice dopadu k2. Přímky p1 a k2 spolu svírají hledaný lámavý úhel hranolu. My chceme, aby tento úhel odpovídal úhlu, při kterém nastává totální odraz fialové. Tzn.: $1,5318.\sin \varphi =1$ . Odtud by vycházel úhel $40^\circ 45'$ - fialová už neprochází, ale červená ještě ano, protože její úhel totálního odrazu odpovídá $41^\circ 20'$ .
Moje odpověď by tedy zněla: Lámavý úhel musí být $40^\circ 45'$  . Ve výsledcích v učebnici je uvedeno jen 41 stupňů, ale příklad jsem našel ještě na internetu, kde byl uvedený výsledek $41^\circ 20'$ . To mi přijde jako hloupost, protože právě při tomhle úhlu by už neprocházela ani červená.

Mohl by mi prosím někdo potvrdit, nebo vyvrátit mou teorii? :)
Předem moc díky! :)

Zápatí