Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mohli byste se mi prosím podívat na tenhle příklad na sup/inf/max/min množin? Už jsem prohledal všechno možné a příklad nenašel, tak jsem se pokusil o své řešení. Dík
Nalezněte sup, inf, max, min, pokud existují
M = {m/n, m a n náleží do N}
Podíl p/q, kde p je celé číslo a q číslo přirozené, je racionálním číslem. Pokud i p je přirozené číslo, máme tak množinu kladných racionálních čísel; navíc m≥1 a n≥1.
1.případ
m = n;
pak m/n = 1/1, 2/2, 3/3, 4/4,…, k/k = 1
(1) v případě m = n je podíl m/n vždy roven {1}.
2.případ
m ≥ n,
pak m/n = např. 1/1, 2/1, 3/1, 4/1,… ale i např. 5/4, 11/6, 7/2, tj. vždy m/n ≥1;
pokud m roste nade všechny meze, hodnota podílu m/n se blíží nekonečnu (∞), pro všechna n náležející N; (např. 999999/2, 100000000/3 apod.) protože však nekonečno (∞) nepatří do množiny přirozených ani racionálních čísel, je „ošetřen“ případ ∞/∞, tzv. neurčitý výraz,
(2) V případě m ≥ n je množinou řešení interval [1;∞)
3.případ
m ≤ n,
pak m/n = např. 1/1, ½, 1/3, ¼,… ale i např. 2/3, 4/7, 3/13, nebo až např. 3/99999 nebo naopak 998/999, tj. vždy 0 < m/n ≤ 1.
Výraz m/n se nemůže rovnat nule, v takovém případě by muselo ve jmenovateli být n = ∞, které však nenáleží do množiny přirozených čísel.
Tedy
Množina prvků m/n je zdola omezená, protože však ∞ nepatří mezi povolené hodnoty n, nemůže být m/n = 0, i když se této hodnotě limitně blíží.
(3) V případě m ≤ n je množinou řešení interval (0; 1]
Sjednocením intervalů (1), (2), (3) je interval (0;+∞)
Tedy sup M = +∞, inf M = 0, maximum a minimum neexistují.
Ahoj ↑ Argcotgh x:.
Správně sis všiml, že M jsou kladná racionální čísla. Proto nechápu, o co jsi se snažil potom. Píšeš o jakýchsi řešeních, ale žádnou rovnici nemáš. Není jasné co mají mít společného množiny M a (0;+∞).
V tomto příkladě stačí dokázat tvrzení poslední věty v tvém příspěvku, což se dá udělat velmi snadno z definice suprema apod, a řešení tak zkrátit asi na 2 řádky.
↑ Bati:
Ahoj, díky moc za odpověď.
Špatně jsem se vyjádřil, ta "řešení" měla být výčtem množiny prvků pro m = n, m>n a m<n, chtěl jsem postihnout všechny případy.
Nevím ale, jak bez tohoto zdůvodnit hodnoty sup, inf a neexistenci max, min.
Dík
↑ Argcotgh x:
Ale ty řešení jsou uspořádané dvojice, protože máš neznámé m a n. To je jeden důvod proč nedostaneš interval (dostal bys kartézský součin dvou množin). Druhý důvod je ten, že intervaly jsou souvislé podmnožiny reálných čisel, a tedy obsahují čísla iracionální.
Jak bych to dělal já:
Jistě
, takže maximum neexistuje a
. Dále,
, takže
, takže ani minimum neexistuje.
Aha, už mi to došlo, že intervaly se dají takhle zapsat jen pro reálná čísla, ne pro racionální, takže to vlastně intervaly nejsou.
Ještě by mě, prosím, zajímalo - dá se určit sup/inf množiny i bez použití horní závory, dolní závory apod.?
Díky!
↑ Argcotgh x:
Obecně nedá, protože supremum je tak prostě definováno. Ale lze např. zkoumat podmínky, kdy maximum splývá se supremem (např. spojité funkce na kompaktech).
Stránky: 1