Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 10. 2014 15:15

Argcotgh x
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Supremum a infimum množiny podílů m/n, m a n přirozená

Ahoj, mohli byste se mi prosím podívat na tenhle příklad na sup/inf/max/min množin? Už jsem prohledal všechno možné a příklad nenašel, tak jsem se pokusil o své řešení. Dík

Nalezněte sup, inf, max, min, pokud existují
M = {m/n, m a n náleží do N}

Podíl p/q, kde p je celé číslo a q číslo přirozené, je racionálním číslem. Pokud i p je přirozené číslo, máme tak množinu kladných racionálních čísel; navíc m≥1 a n≥1.

1.případ
m = n;
pak m/n = 1/1, 2/2, 3/3, 4/4,…, k/k = 1

(1) v případě m = n je podíl m/n vždy roven {1}.

2.případ
m ≥ n,
pak m/n = např. 1/1, 2/1, 3/1, 4/1,… ale i např. 5/4, 11/6, 7/2, tj. vždy m/n ≥1;
pokud m roste nade všechny meze, hodnota podílu m/n se blíží nekonečnu (∞), pro všechna n náležející N; (např. 999999/2, 100000000/3 apod.) protože však nekonečno (∞) nepatří do množiny přirozených ani racionálních čísel, je „ošetřen“ případ ∞/∞, tzv. neurčitý výraz,

(2) V případě m ≥ n je množinou řešení interval [1;∞)

3.případ
m ≤ n,
pak m/n = např. 1/1, ½, 1/3, ¼,… ale i např. 2/3, 4/7, 3/13, nebo až např. 3/99999 nebo naopak 998/999, tj. vždy 0 < m/n ≤ 1.
Výraz m/n se nemůže rovnat nule, v takovém případě by muselo ve jmenovateli být n = ∞, které však nenáleží do množiny přirozených čísel.
Tedy
Množina prvků m/n je zdola omezená, protože však ∞ nepatří mezi povolené hodnoty n, nemůže být m/n = 0, i když se této hodnotě limitně blíží.

(3) V případě m ≤ n je množinou řešení interval (0; 1]

Sjednocením intervalů (1), (2), (3) je interval (0;+∞)
Tedy sup M = +∞, inf M = 0, maximum a minimum neexistují.

#2 12. 10. 2014 15:28 — Editoval Bati (12. 10. 2014 15:31)

Bati
Reputace:   192 

Re: Supremum a infimum množiny podílů m/n, m a n přirozená

Ahoj ↑ Argcotgh x:.
Správně sis všiml, že M jsou kladná racionální čísla. Proto nechápu, o co jsi se snažil potom. Píšeš o jakýchsi řešeních, ale žádnou rovnici nemáš. Není jasné co mají mít společného množiny M a (0;+∞).

V tomto příkladě stačí dokázat tvrzení poslední věty v tvém příspěvku, což se dá udělat velmi snadno z definice suprema apod, a řešení tak zkrátit asi na 2 řádky.

#3 12. 10. 2014 16:20

Argcotgh x
Reputace:   

↑ Bati:

Ahoj, díky moc za odpověď.

Špatně jsem se vyjádřil, ta "řešení" měla být výčtem množiny prvků pro m = n, m>n a m<n, chtěl jsem postihnout všechny případy.

Nevím ale, jak bez tohoto zdůvodnit hodnoty sup, inf a neexistenci max, min.

Dík

#4 12. 10. 2014 17:04

Bati

↑ Argcotgh x:
Ale ty řešení jsou uspořádané dvojice, protože máš neznámé m a n. To je jeden důvod proč nedostaneš interval (dostal bys kartézský součin dvou množin). Druhý důvod je ten, že intervaly jsou souvislé podmnožiny reálných čisel, a tedy obsahují čísla iracionální.

Jak bych to dělal já:
Jistě $N:=\{n\}_{n=1}^{\infty}\subset M$, takže maximum neexistuje a $\sup M\geq\sup N=\infty$. Dále, $P:=\{\tfrac1n\}_{n=1}^{\infty}\subset M$, takže $0\leq\inf M\leq\inf P =0\not\in M$, takže ani minimum neexistuje.

#5 12. 10. 2014 17:29

Argcotgh x
Reputace:   

Aha, už mi to došlo, že intervaly se dají takhle zapsat jen pro reálná čísla, ne pro racionální, takže to vlastně intervaly nejsou.

Ještě by mě, prosím, zajímalo - dá se určit sup/inf množiny i bez použití horní závory, dolní závory apod.?

Díky!

#6 12. 10. 2014 17:56

Bati

↑ Argcotgh x:
Obecně nedá, protože supremum je tak prostě definováno. Ale lze např. zkoumat podmínky, kdy maximum splývá se supremem (např. spojité funkce na kompaktech).

Zápatí