Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobry den, chtela bych se zeptat zda postupuji spravne, pokud ne tak kde mam chybu a jak postupovat dale.
http://postimg.org/image/bgfflbfd9/full/
↑ vlastovka19:
Dobrý den. Pokud jsem úlohu správně pochopil, tak bych řekl, že jste nesprávně spočítala čas t. Výchozí rovnici pro S_y jste spočítala správně, při výpočtu času jste z rovnice vynechala člen
.
Pro čas t byste měla dostat dvě řešení (pro trefu "přímo" a "obloukem" - tu by měla vyjít i různá vzdálenost x pro trefu ve výšce 300 m). Při Hmax bude rychlost ve směru y nulová.

a nedalo by se to spocitat pres diskriminant ? divala jsem se na podobnou ulohu akort tam se hazelo z vrchu dolu. Kdyz to spoctu pres diskriminant tak jeden cas vychazi 1,5s a druhy ale 48s...
↑ vlastovka19:
Jistě, budete mít kvadratickou rovnici, takže diskriminant. Výsledek máte podezřelý, ale teď už nemám čas. Buď se na to podívá někdo z kolegů, nebo později.
↑ vlastovka19:
Takže, máte pravdu:
Pokud tedy něco nepřehlížím, tak na tom nic podezřelého nebude. Takže vržený bod může zasáhnout cíl ve výšce 300 m poprvé zásahem "šikmo zdola - na vzestupné částí dráhy" za 1.49 s (pokud bude souřadnice x cíle = 75.24*1.49), podruhé zásahem "šikmo zhora - delším obloukem na sestupné části dráhy, jak máte uvedeno na svém náčrtku" za 49.12 s (pokud bude souřadnice x cíle = 75.24 * 49.12).
Dobu letu do max. výšky zjistíte z podmínky
, max. výšku pak dosazením tohoto času do rovnice pro
. Doba výstupu = době sestupu --> dostřel zjistíte dosazením dvojnásobku tohoto času do rovnice pro
.
Jen doufám, že jsem úlohu správně pochopil.