Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 10. 2014 10:19

358675
Zelenáč
Reputace:   

Zachování vlastnosti f-cí skládáním

http://www.imageupload.co.uk/images/2014/10/13/32nxwg.png

Tady nerozumím zadání, resp. notaci $f,\overline{f}$. Vzpomněl jsem si na doplněk množiny, ale to přece nemůže být ono ne? Zbytku rozumím, ale nevím ani z čeho začít když nerozumím $f,\overline{f}$. Nějak při zadání jsem snad zaslechl že obojí je pravda ale to mi vůbec nepomohlo. Vím že při skládání prostých/na funkcí se injektivita/surjektivita/bijektivita zachovává, to jsem myslel že mi pomůže že bych to použil jako axiom/předpoklad při důkazu. Ale když jsem si k tomu sedl tak jsem se u toho $f,\overline{f}$ zasekl. Myslel jsem že bych to mohl udělat nějak, eh postavit to na hlavu, v tvrzení je že $f=\overline{f}$ tak jsem myslel že když $f,\overline{f}$ tak to prostě platí podle mého předpokladu, ale to je totální blbost, nebo snad ne?

#2 14. 10. 2014 10:54 — Editoval jarrro (14. 10. 2014 11:03)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Re: Zachování vlastnosti f-cí skládáním

to je len označenie rovnaké zadanie je

MATH IS THE BEST!!!

#3 14. 10. 2014 10:55

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Zachování vlastnosti f-cí skládáním

↑ 358675:

S notací netřeba si lámat hlavu.  Jednoduše $f, \overline{f}$ jsou zde dvě funkce, které spolu nemusejí souviset.
Snad by bylo lepší označit je třeba $f_1,  f_2$ ,  obdobně s funkcemi $g, \overline{g}$ .

V důkazech ovněch tvrzení bude vhodné vyjít přímo z definic injektivity a surjektivity.

Zápatí