Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 02. 2009 14:23

micro_cz
Místo: Praha
Reputace:   

popis rovinnych utvaru v prostoru

dnes jsem byl nucen zamyslet se nad zakladoskolskou problematikou popisu zakladnich geometrickych utvaru a zjistil jsem, ze jsem celkem mimo....

problem je nasledujici, mam rovinny utvar, nejaky polygon, napriklad obdelnik, ten ma 4 strany...

jenze dejme tomu ze mam onen obdelnik umisten v prostoru a chci matematicky rozlisit jeho strany, ve smyslu plosky (ta predni a zadni) a ty jeho 4 strany (ted jsou to vlastne 4 hrany) ... u tech plosek nemohu rict ze jsou to steny, protoze kazda stena muze mit predni a zadni stranu

Cim vic nad tim premyslim tim vetsi v tom mam gulas, puvodne mi slo jen o to popsat obecny polygon a odlisit pritom strany (plosky) a strany (hrany) :o)

#2 25. 02. 2009 22:58

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: popis rovinnych utvaru v prostoru

micro_cz napsal(a):

dnes jsem byl nucen zamyslet se

To musí být hrozný pocit :-)

Pokud tomu dobře rozumím, máš potřebu převest rovinný útvar na prostorový- je to tak?

Teoreticky bych doporučila Euklidovy základy, z čeho já bych osobně vyvodila, že pokud je útvar - plocha, tak musí splňovat vlastnost plochy - tedy mít pouze délku a šířku.

Z praktického hlediska - pokud to musíš někomu třeba předvádět, tak bych obarvila jednotlivé "strany - plošky" (papír obarvený jinak na rubu a licu).

Hodně zdaru a zdravím :-)

#3 26. 02. 2009 09:28

Pavel Brožek
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ micro_cz:

Není mi moc jasný dotaz. Odhadl bych, že to potřebuješ pro účely programování, mám pravdu? Zkus líp napsat co a k čemu to potřebuješ.

Pokud máš rozumnou plochu v prostoru (např. rovinu), tak její orientaci můžeš reprezentovat jejím normálovým vektorem.

#4 26. 02. 2009 14:59 — Editoval micro_cz (26. 02. 2009 15:01)

micro_cz
Reputace:   

Děkuji, zkusím lépe nastínit ...píšu pojednání o zobrazování prostorových útvarů na počítači, k zobrazení složitějších útvarů je zapotřebí reprezentovat tělěso jako soubor vrcholů, které po řadě vytvářejí konvexní polygony (plošky, z kterých se dané těleso skládá) ...toto je potřeba vždy i pokud se mi podaří parametrizovat daný útvar matematickým předpisem, jsem nucen jej nakonec aproximovat, jinak by nebyla možná jeho rasterizace.

Dostavávám se tedy do situace, kdy v třírozměrném euklidovském prostoru pracuji s rovinnými polygony a můj problém spočívá v tom že mi v tomhle momentě splývá pojem strana ve smyslu jedna z hraničních úseček polygonu a strana ve smyslu přední a zadní strana (rub a líc) polygonu. Zajímalo by mě zda to lze nějak košer matematicky odlišit.

Zápatí