Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
dnes jsem byl nucen zamyslet se nad zakladoskolskou problematikou popisu zakladnich geometrickych utvaru a zjistil jsem, ze jsem celkem mimo....
problem je nasledujici, mam rovinny utvar, nejaky polygon, napriklad obdelnik, ten ma 4 strany...
jenze dejme tomu ze mam onen obdelnik umisten v prostoru a chci matematicky rozlisit jeho strany, ve smyslu plosky (ta predni a zadni) a ty jeho 4 strany (ted jsou to vlastne 4 hrany) ... u tech plosek nemohu rict ze jsou to steny, protoze kazda stena muze mit predni a zadni stranu
Cim vic nad tim premyslim tim vetsi v tom mam gulas, puvodne mi slo jen o to popsat obecny polygon a odlisit pritom strany (plosky) a strany (hrany) :o)
micro_cz napsal(a):
dnes jsem byl nucen zamyslet se
To musí být hrozný pocit :-)
Pokud tomu dobře rozumím, máš potřebu převest rovinný útvar na prostorový- je to tak?
Teoreticky bych doporučila Euklidovy základy, z čeho já bych osobně vyvodila, že pokud je útvar - plocha, tak musí splňovat vlastnost plochy - tedy mít pouze délku a šířku.
Z praktického hlediska - pokud to musíš někomu třeba předvádět, tak bych obarvila jednotlivé "strany - plošky" (papír obarvený jinak na rubu a licu).
Hodně zdaru a zdravím :-)

↑ micro_cz:
Není mi moc jasný dotaz. Odhadl bych, že to potřebuješ pro účely programování, mám pravdu? Zkus líp napsat co a k čemu to potřebuješ.
Pokud máš rozumnou plochu v prostoru (např. rovinu), tak její orientaci můžeš reprezentovat jejím normálovým vektorem.
Děkuji, zkusím lépe nastínit ...píšu pojednání o zobrazování prostorových útvarů na počítači, k zobrazení složitějších útvarů je zapotřebí reprezentovat tělěso jako soubor vrcholů, které po řadě vytvářejí konvexní polygony (plošky, z kterých se dané těleso skládá) ...toto je potřeba vždy i pokud se mi podaří parametrizovat daný útvar matematickým předpisem, jsem nucen jej nakonec aproximovat, jinak by nebyla možná jeho rasterizace.
Dostavávám se tedy do situace, kdy v třírozměrném euklidovském prostoru pracuji s rovinnými polygony a můj problém spočívá v tom že mi v tomhle momentě splývá pojem strana ve smyslu jedna z hraničních úseček polygonu a strana ve smyslu přední a zadní strana (rub a líc) polygonu. Zajímalo by mě zda to lze nějak košer matematicky odlišit.
Stránky: 1