Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdavím :) když mám výraz 
tak to znamená
a) (21*2)/3 ..násobení zlomků
b) 21+0,75 ..dvacet jedna a dvě třetiny
c) (21*3+2)/3 ..smíšený zlomek
d) ještě něco jinýho
myslím že něco takovýho jsme brali na základce a až ted mě napadlo, že nevím jak se to počítá
↑ raikou243:
ajo, a kdybych tam tu chybu v počítání zlomku neměla a napsala bych b) 21+0,66 tak by byl vísledek "b" a "c" stejnej jak psal Vašek? a mohla bych použít postup "b" i "c"?
Moc děkuji za odpovědi, jen by mě ještě zajímalo, jakej je rozdíl mezi násobením zlomku a smíšeným zlomkem a jak to poznám u lomených výrazů. Kdybych ten zlomek násobila, tak mi vyjde 14 a když je to smíšený zlomek, tak mě vyjde 21+0,667, používá se u lomených výrazů něco jako smíšený lomený výraz? Ve výrazech se nepíše znak pro násobení, takže se napíše abc znamená to a*b*c a platí to i u zlomků?

↑ 1+1=3:
Ahoj, nezakládej prosím duplicitní témata je to proti pravidlům fóra. Pokud uděláš chybu v zápise, tak je u každého příspěvku v pravém dolním rohu tlačítko "editovat", kterým lze chybu napravit, případně opravit chybu v dalším příspěvku.
↑ 1+1=3: Já bych to řekl takhle:
kde A je číslo (nikoli proměnná, jako v mém případě - ale i tak to asi platí, jen si nejsem jist) a b je nenulové značí smíšené číslo.
Když je to takhle:
tak bych řekl, že jde o násobení.
Moc tvé otázce nerozumím, stačí to ke zodpovězení?
(nejsem si ale jist, takže brát s rezervou)
↑ raikou243:
takže rozdíl je v tom, jestli je celý číslo před/za zlomkem? podle toho se přičte/vynásobí? Mě to přijde divný, protože sčítání i násobení je komutativní
↑ 1+1=3:Ostatní odpovědi jsou správné. Já jsem to jen blbě označil:
kde A je proměnná (= není to číslo) 
Když totiž násobíš číslo s číslem, je znak krát povinný. Když proměnnou s proměnnou nebo proměnnou s číslem, znam je nepovinný př: 
Když máš tedy tvar
kde A, b, c jsou čísla (nikoli proměnné) jde jasně o smíšené číslo - 
↑ misaH:
o nic mě nejde, fakt to nechápu asi jsem na to v páté třídě chyběla :( nebo fakt nevím. Tohle mi nikdy nechybělo, jenže až ted něco počítám a zjistila jsem že mám celkem velkou mezeru v matice. Ani wolphram alpha neví co chci vědět :( jinak zvládám derivace a takovej ten začátek vš matiky..ale tohle fakt nepobírám
Zdravím,
1+1=3 napsal(a):
jenže až ted něco počítám
problém by se možná projasnil, pokud bys napsala celé zadání, co počítáš (zda skutečně jde o smíšený zlomek a v jakém smyslu). Pokud zadáš do google "smíšený zlomek" a videa (nebo obrázky), tak toho najdeš celkem dost (i jinou látku, co nějak vypadla, nebo nebyla dostatečně probrána). Asi to pro Tebe bude přehlednější. Zkoušela jsi tak pohledat? Děkuji.