Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám nasledujúcu úlohu:
Nechť M je množina všech podmnožin množiny přirozených čísel a
je její částečné uspořádaní inkluzí (tj. relací být podmnožinou). Má každá podmnožina
v tomto uspořádání supremum?
V případech, že supremum existuje, popište, jak vypadá. Odpovědi zduvodněte.
Problém je že si nie som istý či platí v tomto usporiadaní pre podmnožinu (reflexívnosť tejto relace).
Ak by to platilo tak supremum ľubovolnej podmnožiny M by bola mohla byť množina ak sa nemýlim (buď by do tej množiny táto množina nepatrila alebo by bola najväčší prvok). Len si teraz niesom isty ci táto vlastnosť reflexívnosti platí v tomto zadaní (keby sa použilo
tak by som si istý bol).
Zdá sa, že problém je hlavne v tom, že:
a) Niektoré knihy používajú na označenie podmnožiny, niektoré na označenia vlastnej podmnožiny.
b) Niektoré knihy pod pojmom čiastočné usporiadanie myslia neostré čiastočné usporiadanie, niektoré neostré čiastočné usporiadanie.
V oboch prípadoch je dôležité pre teba zrejme to, akú konvenciu máte na kurze, kde si toto zadanie dostal.
Ale bez ohľadu na to, akú konvenciu používate, suprémum vyzerá naozaj tak, ako si napísal.
A je to vlastne presne zjednotenie systému množín: .
Stránky: 1