Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím zde přítomné :)
Jelikož matematika je pro mě vždy něco u čeho se příliš trápím, tak bych potřeboval od vás zde pomoct s jedním příkladem na pravděpodobnost.
V loterii na každých 100 losů vyhrává 10. Jaká je pravděpodobnost, že z pěti náhodně vybraných losů bude alespoň jeden výherní.
Zde na foru jsem našel tento příklad(jen konec byl jinak formulovaný), nicméně obrázek s postupem(řešením) již není funkční a z toho co tam dotyčný psal jsem to nějak moc nepochopil.
Pokusil jsem se příklad vypočítat, ale výsledek v procentech se mi nějak zdá moc vysoký.
(10 nad 1)*(90 nad 4)/(100 nad 5) = 0,3393=33,93%
předem děkuji za odpovědi :)
↑ chleba3:
Řekl bych, že skutečná pravděpodobnost bude ještě větší (počítáte ji pro právě jeden los, má to být pro aspoň jeden). Ještě podotknu, že zřejmě neznáte celkový počet losů, z nichž kupující vybírá - takže asi spíše binomické rozložení s p = 0.1:
Pak
Jinak podle Vašeho vzorce by mělo vyjít cca totéž:
↑ chleba3:
Možná je ten rozdíl daný kvuli tomu, že si nepočítal, že se ti podaří vytáhnout všech 5 výherních.
↑ chleba3:
Takže jste vsadil na hypergeometrické rozdělení pravděpodobnosti. Ještě Vám tam jeden člen chybí, musí to vyjít stejně.
Odpočet doplňující pravděpodobnosti od jedničky je ovšem "chytřejší".
Edit: Kolega ↑ Panassino: byl rychlejší, ale už odpověď ponechám.