Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 10. 2014 17:37

Qwerrr
Zelenáč
Reputace:   

Bc. obecná fyzika na MFF za 1-2 roky?

Ahoj,

rád bych absolvoval Bc. z obecné fyziky na MFF v nějaké zrychlené podobě. Optimálně by bylo za 1 rok, ale připadá mi to až moc rychlé, a tak druhá možnost je za 2 roky.

Již jsem absolvoval řadu matematických předmětů jako matematická analýza, lingebra apod. s obecnýma matematikama, je však otázka, zda budou uznány, protože už jsem je absolvoval dříve a ne na MFF. Měl bych mít znalosti, po jejich oprášení a když si budu fandit, tak na úrovni po 1,5 roce studia obecné matematiky. Znalosti vysokoškolské fyziky nejsou. Nešlo by o mé první studium, nejde mi rychloškolu v Plzni, spíš k tomu mám časové důvody, protože si příliš let "ztrácet" nemohu dovolit. Mám k tomu dvě otázky:

1) Je vůbec technicky možné (kolize v rozvrhu, prerekvizity, časová nestíhatelnost,...) stíhat tento obor za 1 rok? 2 roky? Na bakalářce bych mohl pracovat již přes léto. Ostrý režim mi nevadí, jsem na něj naopak zvyklý. Pokud by to rámcově šlo, jak to udělat zhruba konkrétně?

2) Je proveditelná nějaká ústní domluva a docházka na cvičení a absolvování zkoušek již příští semestr bez toho, abych byl zapsaný na škole? Jednalo by se tedy o individuální domluvu, která záleží jednak na cvičícím a jednak na zkoušejícím, spíš mi jde o pravděpodobnost, že by to eventuálně šlo (totiž momentálně nejsem zapsaný na MFF, mohl bych však mít čas absolvovat řadu cvik i zkoušek, které by mohly následující rok být uznány formálně, aniž bych se objevil na cvikách či zkoušce).

Díky.

#2 21. 10. 2014 00:27 — Editoval Spybot (21. 10. 2014 17:25)

Spybot
Reputace:   39 

Re: Bc. obecná fyzika na MFF za 1-2 roky?

Již jsem absolvoval řadu matematických předmětů jako matematická analýza, lingebra apod. s obecnýma matematikama, je však otázka, zda budou uznány

Silne pochybujem. Jedine, keby to boli "informaticke" alebo "matematicke" matematiky absolvovane na MFF v minulosti.

stíhat tento obor za 1 rok?

Nemozne, Praktikum I je prerekvizitou dalsich praktik a da sa absolvovat iba v letnom semestri.

Je proveditelná nějaká ústní domluva a docházka na cvičení a absolvování zkoušek již příští semestr bez toho, abych byl zapsaný na škole?

Extremne silne pochybujem. Neviem si to predstavit.

na úrovni po 1,5 roce studia obecné matematiky

Fyzikalne matematiky su brane v mensej hlbke a za rovnaky cas sa preberie viac tem a su to temy uzitocne pre fyzikalne aplikacie, teda zo zaciatku by si zrejme exceloval, ale skor ci neskor by si narazil na nieco nezname. Mozno.

Dajme tomu, ze mas vsetky matematicke vedomosti v dostatocnej hlbke, teda ignorujes vsetky matematicke prednasky. Co sa cviceni tyka, tak si cisto teoreticky viem predstavit moznu dohodu s cviciacimi (po vysvetleni situacie), ktori by ti bud neevidovali dochadzku (musel by si sa dostavit iba na povinne pisomky), alebo ti dali napisat jednu velku suhrnu pisomku. Ustretovost celkovo nie je zla, najma co sa tyka fyzikalnych predmetov, kde je takyto postup a odpustenie (ne)dochadzky takmer urcite mozne. Inak samozrejme sa bude urcite kryt vsetko so vsetkym a rozumne zariadit sa to asi neda, bude samozrejme nutne samostudium pouzijuc sylabus+literaturu.

Celkovo najviac casu zaberaju spominane praktika, co je 2,5h meranie + napisanie protokolu, co moze trvat aj cely den. To samozrejme zavisi na prislusnych zrucnostiach a ak si veris, tak mozes celu formu protokolu opisat od niekoho na internete (neda sa povedat, ze by ich to netrapilo alebo ze by to nekontrolovali). Spracovaniu vlastnych merani sa ale nevyhnes. Nutnych 9 merani za praktikum, celkovo 4 tematicky odlisne Praktika. Potom je tu povinnost prejst zakladnych kurzom programovania (ak to ovladas, cviciaci budu ustretovi), skuskou anglickeho jazyka (mozno uroven B2+specializovany slovnik) a 4 semestrami telesnej vychovy (je moznost absolvovat zimny/letny kurz, 1 kurz nahradi 1 semester). Toto tiez uberie nezanedbatelny cas, ale mozno to nespominas preto, lebo to mas nejako zariadene.

Osobne si nejake rychlostudium neviem predstavit, na druhej strane by ma velmi prekvapilo, keby neexistoval v historii nejaky expert, ktory by urobil Bc za 2 roky priamo zo strednej skoly.

Per aspera ad astra. In æternum et ultra.

Užitečné vzorce  Užitečné odkazy  Konstrukční úlohy

#3 21. 10. 2014 13:19

Xellos
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 

↑ Qwerrr:

Mna by celkom zaujimalo skade mas tie maticke predmety a aky maju sylabus/poziadavky.

#4 21. 10. 2014 20:29

auditor
Reputace:   

K urychlení by podle mě mohlo vést zvládnutí potřebných předmětů v mimořádném studiu a jejich následné uznání po zápisu do řádného studia.

#5 21. 10. 2014 20:58 — Editoval Qwerrr (21. 10. 2014 20:59)

Qwerrr
Zelenáč
Reputace:   

↑ Xellos:
Díky za odpověď.

Vše mám z PřF MUNI, v rámci oboru obecná matematika, známkově A nebo B. Nicméně tyto předměty jsou společné i pro místní fyziky.

#6 21. 10. 2014 22:19

Xellos
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 

Ok, pozrel som si ich. Podla mna ti to neuznaju, v sylabe zjavne chybaju nejake podstatne veci (napr. variacny pocet).

Zápatí