Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
je dán příklad:
Řešte nerovnici v N:
Uvažoval jsem takto:
na levé straně je součet aritmetické posloupnosti s prvním členem =15, diferencí d=-5 a n-tým členem=-x.
Pomocí vzorce n-tého členu jsem si vyjádřil počet členů posloupnosti a dosadil do rovnice pro součet posloupnosti:
Kořeny kvadratické rovnice
jsou přibližně 33,6 a -38,6, jenže ani jeden z nich neodpovídá předpokladu, že -x je hodnota n-tého členu posloupnosti. Naopak z intervalu
bych vybral jako řešení tato čísla: 35,40,45,50,55..., protože tato čísla jednak splňují danou nerovnici a jednak mohou být n-tým členem dané posloupnosti.
V učebnici (je to příklad z Petákové) je jako řešení uvedena množina čísel
, což mi přijde divné, protože třeba číslo -36 (-x) určitě nikdy nebude patřit do dané posloupnosti.
Prosím o radu či vysvětlení, proč je výsledek ve sbírce správný :) (pokud je správný)
Díky předem!
Martin
↑ MartinVincens:
Ak by miesto x bolo 36, vyšla by pravda. Rovnako pre hociktoré číslo väčšie alebo rovné než 35.

↑ misaH:
Ano, ale tu nerovnici by potom mohlo splňovat třeba i číslo 34:
Jenže problém je v tom, že 34 není člen dané aritmetické posloupnosti, stejně jako nejsou ani čísla 36,37...
↑ MartinVincens:
Podľa mňa z tej postupnosti nájdeš "hranicu" 35 a potom uvažuješ ďalej.
Ale ako myslíš. Pani Petáková tuším ešte žije a môže Ti vysvetliť, ako svoj výsledok myslela a či vôbec to skutočne považuje za výsledok.
Každý človek rôzny od autorky zbierky Ti môže písať iba svoj názor.