Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 10. 2014 17:57 — Editoval ajucha (22. 10. 2014 17:58)

ajucha
Reputace:   

rotační kužel v kouli

potřebovala bych poradit s příkladem, prosím.
Do koule, která má povrch dané velikosti S, je vepsán rotační kužel. Vyjádřete objem V rotačního kužele jako funkci velikosti úhlu β  při hlavním vrcholu jeho osového řezu. Určete, při které velikosti β  je objem rotačního kužele maximální.

Potřebuju najít tu funkci, ten maximální objem poté najdu přes derivaci funkce rovno 0.
V té funkci bude neznámá S, tedy ten povrch koule? Jak tu funkci zjistím. Já si udělala řez, takže mi vzikla kružnice s vepsaným trojúhelníkem, který má β u hlavního vrcholu. Poté jsem se snažila nějak vyjádřit obejm,ale vznikaly mi strašný věci...
Poradíte, mi prosím?

• (téma jako vyřešené označil(a) ajucha)

#2 22. 10. 2014 19:16

Eratosthenes
Reputace:   140 

Re: rotační kužel v kouli

ahoj ↑ ajucha:,

jdeš na to dobře a "strašný věci" asi bohužel vycházet budou. V rychlosti jsem si to načrtl a pokud jsem se někde neupsal, objem kužele vychází

$
V=\pi R^3\cdot (1-\cos\beta)(1+\cos\beta)^2
$

Maximum něčeho takového bych tedy hledat nechtěl...

Budoucnost patří aluminiu.

#3 22. 10. 2014 19:53

ajucha
Reputace:   

↑ Eratosthenes:
To R je v tvém výpočtu co? Nespletl si se a měl napsat S? A když takto zjistím ten objem, tak to je ta hledaná funkce??

#4 22. 10. 2014 20:25

misaH

↑ ajucha:

Mne to síce vyšlo (tiež narýchlo) trochu ináč, ale myslím, že keď poznáš povrch gule, poznáš automaticky aj polomer tej gule. Zíde sa pri odvodzovaní hľadaného vzťahu medzi objemom kužeľa a uhlom beta.

#5 22. 10. 2014 20:51

ajucha
Reputace:   

↑ misaH:
Takze si nějakým způsobem vyjádřím objem kužele a to je ta hledaná funkce? A co je v té funkci za neznámou - ten povrch?

#6 22. 10. 2014 21:00 — Editoval misaH (22. 10. 2014 21:01)

misaH

↑ ajucha:

Prečítaj si zadanie.

Vyjadrite objem kužeľa ako funkciu uhla beta.

Vo funkcii nie je neznáma, iba závisle premenná  a nezávisle premenná.

Tu je závislé premenná  objem kužeľa, nezávisle premenná je uhol beta.

Ten povrch je daný, je to číslo. Slúži pre úvahy o uhle beta, lebo ten závisí od polomeru gule, ktorý sa dá vyjadriť z S.

Zápatí