Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, narazil jsem na menší zádrhel v dnešním testu z fyziky :)
Máme zadanou kapacitu C(v) ve vakuu např. = 1 F. Mezi desky vložíme dialektrium o relativní permitivitě např. 2
Existují vztahy:
a 
tzn spočítáme že C(d) v dialektriku je 2 F.
Následně chceme intenzitu el. pole. Ze vzorců
a
a 
odvodíme, že 
Napětí i plochu známe.
No a jde mi o to, že když spočítám tento vzorec s vypočtenou kapacitou v dialektriku (2 F) a rel. permitivitou dialektrika 2, vyjde to stejně jako kdybych počítal pro vakuum nebo jakékoli jiné dialektrikum. Zkrátka když v tom vzorci za C dosadím
Tak se ty rel. permitivity zkrátí a intenzita bude vycházet stejná pro všechny prostředí. Což je kravina.
Takže jsem to udělal tak, že jsem to spočítal normálně pro vakuum a pak jsem použil ten vzorec
Je to tak dobře?
Díky :)
↑ Svářeč:
Tady musíš být opatrný. Musíš vědět, jestli když zasunuješ dielektrikum, je kondenzátor připojený na napětí, nebo ne.
Pokud je kondenzátor připojený na napětí, zůstane konstantní napětí, ale změní se náboj.
Pokud je kondenzátor odpojený, zůstane konstantní náboj, ale změní se napětí. A to je zřejmě případ, který počítáš. Jenže pak máš problém s napětím.
Napětí které používáš ve vztazích

je napětí na kondenzátoru s dielektrikem a to není stejné jako napětí, na které byl původně kondenzátor nabitý.
Snad jsem dost srozumitelný.