Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, opět problém v EMP.
První podúkol je jasný, intenzina bude nulová, protože se bod nachází uvnitř elektrody.
Co mě zaráží je "vodivost"
, protože takhle se neznačí vodivost, nýbrž konduktivita. Vybízí se ovšem otázka, proč je vůbec v zadání.
Hledal jsem všude možně na googlu a na nějakých anglickch stránkách jsem čirou náhodou našel kapacitu dvou kulových elektrod, ale byl to nějaký šílený vzorec s Maclaurinovou řadou, což asi nebude úplně správné řešení tohoto případu.
↑ Toka:
Podle mě je tam ta vodivost k ničemu.
Jestli si na anglických stránkách našel vzorec pro kapacitu dvou koulí ve tvaru nějaké nekonečné řady, tak to se týká případu když jsou obě koule uzemněny, tedy v případě že náboj není rozmístěný po povrchu stejnoměrně, nýbrž tak aby oba povrchy tvořili ekvipotenciální plochu.
Já nevím jestli by vás něco takovýho nechali počítat, zvlášť když ty koule ani nejsou stejně velký, není to tady myšleno tak, že ty náboje jsou na obou koulích rozmístěny rovnoměrně?
Edit: Jenže kdyby jo, tak by slovo kapacita nedávalo moc smysl, protože v důsledku toho, že by ty plochy nebyly ekvipotenciální tak by napětí mezi různými body na povrchu mělo různé hodnoty. Takže bych tu řadu úplně nezatracoval, teda pokud jste brali metodu zrcadlení...