Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Je dána úsečka AB, její délka je 4cm. Sestrojte všechny trojúhelníky ABC, v nichž úhel "GAMMA" se rovná 60 "stupňů" a výška na stranu c je 3cm.
Zajimalo by me postup konstrukce a nacrt.
Predem dekuji za pomoct.

↑ aflotun:
1) výška znamená rovnoběžka
2) úhel gama je proti straně AB, tudíž se použije práce s obvodovým úhlem - množina bodů, z nichž jde vidět úsečka pod zadaným úhlem
↑ marnes:
Dobry den,
dekuji mockrat za reseni. Nemohl byste mi doporucit nejakou online ucebnici?
Jestli vas neobtezuji, mam dalsi priklad:
Je dána úsečka BB1, její délka je 6cm. Sestrojte všechny trojúhelníky ABC, pro které je BB1 těžnicí na stranu b a pro které platí výška na stranu b = 5cm a strana b = 5,5 cm.
↑ aflotun:
Nakreslil si si to?
Ak áno, tak s čím máš problém?
Ťažnica spája .................. .
Prečítaj si, čo Ti písal marnes a začni stranou b.
↑ misaH:
Dekuji za komentar.
Ano, nakreslil jsem to. Snad je spravny...:))
Co byste poradil s dalsim prikladem:
Sestrojte všechny trojúhelníky ABC, ve kterých je výška na stranu a = 3,5 cm a poloměr kružnice opsané = 2,5 cm.

↑ aflotun:
Že bych narýsoval kružnici a pak dvě rovnoběžky ve vzdálenosti 3,5 cm, tak, aby měly průnik s kružnicí.
↑ marnes:
Taky zdravim Vas.
Rozumim Vam, nakreslil jsem dve rovnobezky. Pak pocet takovych trojihelniku 2 ma byt, pokud si nemylim. Ale nemuzu prijit na delky stran trojuhelnika. Jestli delky nenajdu, pak pocet takovych trojuhelniku nekonecne mnoho.
Napravte me, prosim.

↑ aflotun:
Napravovat nic nemusím. Úvaha je správná. Pokud nemám další údaje, tak řešení je nekonečně mnoho a zaleží na vzájemné poloze kružnice a těch dvou přímek.
↑ marnes:
Dekuju pekne, mam radost z toho...:))
Jak se da vyresit dalsi priklad ?
Sestrojte všechny trojúhelníky ABC, ve kterých je výška na stranu c = 5 cm, strana b = 4 cm a poloměr kružnice vepsané = 1 cm.

↑ aflotun:
1. Nacrtni si zadani. Patu vysky na stranu c pismenem P
2. Trojuhelnik APC je pravouhly a jde jednoduse sestrojit
3. Pak najdeme stred vepsane kruznice - prunik dvou rovnobezek ve zdalenosti polomeru
4. Vepsanou kruznici
5. Tecnu ke kruznici z bodu C
6. Prunik poloprimky AP a tecny je bod B

↑ aflotun:
Sestrojte všechny trojúhelníky ABC, ve kterých je výška na stranu c = 5 cm, strana b = 4 cm a poloměr kružnice vepsané = 1 cm.
Myslím, že úloha nemá řešení.
↑ Cheop:
Ano, nasledujici priklad opravdu nema reseni. Nevsiml jsem to.
Dekuji.
------------
Myslím, že úloha nemá řešení.
Nikdo není dokonalý

Dobrý den
Prosím o pomoc s příkladem na konstrukci trojúhelníku
Zadání :
Sestrou trojúhelník PRS uhel při bode R=40°, výška na stranu s 3,5cm a těžnice na stranu s 4cm, zápis postup konstrukce
Moc děkuji za pomoc

↑ kamca092000:
Vzhledem k tomu, že nerespektuješ pravidla, tak je možné, že si tvého příkladu nikdo nevšímá. Je to nový příklad, tak si zaslouží nové téma. Já si ho všiml jen díky tomu, že jsem dříve odpovídal na předcházející dotaz.
Nyní k příkladu.
Patu výšky na stranu s si označ X a střed úsečky PR si označ Y.
Pak:
1) umíš sestrojit trojúhelník SXY
2) bod R leží na přímce XY
3) bod R leží na části kružnice k - množina bodů, z nichž jde vidět úsečka SX pod úhlem 40°
4) průnik přímky XY a kružnice k je bod R
5) platí vzdálenost PY=YR - narýsuješ bod P
Samozřejmě vyzkoušet všechny možnosti