Dobrý večer,
navrhujem si nábytok a potrebujem poradiť ohľadom výpočtu 2 strán v trojuholníku pričom poznám preponu, tie odvesny by mali byť rovnaké, nevedel som do akej konkrétnej kategórie to zaradiť preto som to dal sem, za prípadnu odpoveď ďakujem.
Jakub
Ahoj. Přepona je v pravoúhlém trojúhelníku. Počítáš s tím, že ten trojúhelník bude pravoúhlý? Pokud ano, tak je to jednoduché. Přepona je odvěsna * odmocnina ze dvou (to vyplývá u pythagorovy věty)
Dále pokud to pravoúhlý trojúhelník n ale odvěsny jsou si rovny, poté takových trojúhelníku existuje nekonečně mnoho, s tím že bod C leží na ose přepony. Pokud znáš například úhel při základně, nebo dejme tomu výšku (vzdálenost bodu C od přepony) tak už by se dali určit přesné čísla. Takto bohužel nikoliv.
↑ Freedy:
?!
Zadávateľ pozná preponu a zvyšné 2 strany majú byť rovnaké.
Prepona je naozaj iba u pravouhlých trojuholníkov a nie je isté, či zadávateľ s tým ráta.
Ale ak áno, treba cez stred prepony urobiť kolmicu, potom z rovnakého stredu urobiť kružnicu s priemerom rovným prepone a nájsť priesečníķ kolmice a kružnice.
Ten priesečníķ je vrchol pravého uhla.
-------------------------
Ak nešlo o preponu, úloha má nekonečné Veľa riešení, tak ako píše Freedy.

Ahoj
pokial sa chces venovat iba pocitaniu rozmerov nabytku skus napr. kalkulacku rovnoramenneho trojuholnika:
http://www.hackmath.net/sk/kalkulacka/v … yrie%C5%A1
Kedze okrem rovnoramennosti je trojuholnik aj pravouhly, vlozil som C=90 ako vrcholovy uhol.
Odvesnu a=4 som si zvolil ale kludne mozes vlozit preponu napr. b=12 ono si s tym uz poradi. Pripadne poprepinaj zalozky a objavuj...