Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám následující definici limity:
Na cvičení se limity řešily způsobem:
↑ 1276503:
Nevím zda ti odpovím 100% správně, ale pokusím se, kdyžtak mě ¨někdo opraví. Řešení z cvičení je pomocí definice limity, kterou jsi přiložil ke svému příspěvku. Není to metoda moc častá, myslím že se používá hlavně k pochopení té definice, ale ve skutečnosti není moc používaná, teda můj dojem.
Hledáš vlastně epsilon takové, že všechny členy od nějakého indexu n0 spadnou do intervalu
. Jak to chápu já- určíš si libovolně malé kladné epsilon, které si pak můžeš dosadit do toho vztahu, který jsi skryl a vyjde od kterého indexu ti tam budou ty členy padat. Pomocí té definice to určíš obecně a pak si můžeš sám libovolně dosazovat ty epsilonka.
Jak říkám je to jen moje pochopení a možná není úplně správné :)
↑ Crashatorr:
Ahoj.
Epsilon nehľadáš, ale volíš.
Neviem, či nemá vyzerať
v druhej úlohe inak, ale v podstate je to tak (a píšeš to aj tak), že k epsilonu nájdeš podobu prvého n, pre ktoré platí požadovaná nerovnosť.
Ak už tvar máme, tak ku každému zvolenému epsilon z vyrátaného vzťahu vieme nájsť príslušné
, od ktorého platí nerovnosť z definície.
Ahoj, děkuju za snahu ale stejně nerozumím jak se tohle aplikuje tak že se vyřeší daná úloha způsobem jak jsem popsal v OP.
Asi mi chybí nějaký díl do skládačky nebo něco přehlížím, ale fakt nevidím jak se za pomocí této definice vymyslí postup na nalezení limity.
↑ 1276503:
Takto sa limita nehľadá, len sa ukazuje, že nejaké číslo limitou je.
Ide o to, že treba matematicky popísať fakt, že hodnoty postupnosti sa blížia k nejakému číslu L.
Stránky: 1