Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj všem,
mohl bych poprosit o radu se 2 příklady ?
1) limita pro x jdouci k nekonečnu sqrt((x+2)*(x+4))-x ....má to vyjít 3, nám to vyšlo 6...rozširoval jsem to chytrou jedničkou a pak lhopitala ale 3 mi proste nevyjde.....
2) jak najdu polynom nejmenšiho stupne, který má v bodě 1 vyjde 1 , v bodě 2 vyjde 5, jeho první derivace v bodě 1 je 4 a jeho první derivace v bodě 2 je 9 ?
dík moc :)
Zdravím (i s tradičním výhledem na MGO),
l´Hospital bych nepoužila, rovnou po úpravě vytknout x v čitateli a jmenovateli (3 mi vyšla), můžeš také překontrolovat např. ve WA
2) jak najdu polynom nejmenšiho stupne, který má v bodě 1 vyjde 1 , v bodě 2 vyjde 5, jeho první derivace v bodě 1 je 4 a jeho první derivace v bodě 2 je 9 ?
další úloha patří do samostatného tématu + přepiš to, prosím, matematicky čitelně, např. p(1)=1 apod. Děkuji.
↑ jelena:
zdravím, a přeju krásny výhled na MGO :)
vytýkání jsem zkoušel taky, WA taky, ale nám vychází 6 :D...vím že je to špatně, ale nevidím v tom chybu... a WA už bohužel step by step neposkytuje :( mužu poprosit o sken rešeni ?
↑ breta21:
je pěkný :-) ale už se přesunu, jelikož mi začíná směrem od MGO svítit slunce do papírů. Tipuji, že jste ztratili 2, co vznikne v jmenovateli: 
Nalezeno? Děkuji.
↑ jelena:děkuji děkuji, přesně tak, tato jednička utekla kolegynivse kterou na tím sedíme.... mohu se zeptat, ono by to tím lhopitalem ale mělo jít taky ne ? po rozširení 1 a dosazením dostanu neurčity výraz nek/ (nek+nek)... ale stejne mi to pak nevychází
↑ breta21:
to by šlo, podmínky pro použití jsou splněny. Ale při derivaci jmenovatele
máš složenou funkci
, tedy v tom něco zapomenout/přehlédnout není žádné umění (+ ještě závěrečné úpravy). Nakonec mám dojem, že se vytýkání nevyhneš (l´Hospital - mám dojem, se bude "protáčet"). Derivace můžeš kontrolovat v MAW.
Pokud jde, je třeba se snažit l´Hospital nepoužívat (viz autorita).
↑ breta21:
není za co, děkuji za zprávu (a slunce se posunulo za Dolňák) :-) K polynomu - z faktu, že 1. derivace není konstantní, odvodím, že polynom nemůže být 1. stupně. Z faktu, že mám zadány 2 hodnoty p(x) a 2 hodnoty p´(x), mohu se pokusit sestavit polynom 3. stupně
(což by mělo dávat 4 rovnice pro 4 neznáme a, b, c, d) - že nepoužiji menší/větší počet neznámých, bych odůvodnila podmínkou pro řešitelnost soustavy rovnic (+ požadavek, že stupeň má být minimální). Pokud tudy cesta nepovede, tak si, prosím, založ nové téma viz pravidla. Děkuji, pozdrav.
Stránky: 1