Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 10. 2014 11:06

breta21
Místo: MGO
Reputace:   

Limity s odmocninami + polynom

Ahoj všem,
mohl bych poprosit o radu se 2 příklady ?

1) limita pro x jdouci k nekonečnu sqrt((x+2)*(x+4))-x ....má to vyjít 3, nám to vyšlo 6...rozširoval jsem to chytrou jedničkou a pak lhopitala ale 3  mi proste nevyjde.....

2) jak najdu polynom nejmenšiho stupne, který má v bodě  1 vyjde 1 ,    v bodě 2 vyjde  5, jeho první derivace v bodě  1 je 4 a jeho první derivace v bodě 2 je 9 ?

dík moc :)

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 28. 10. 2014 11:22

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Limity s odmocninami + polynom

Zdravím (i s tradičním výhledem na MGO),

l´Hospital bych nepoužila, rovnou po úpravě vytknout x v čitateli a jmenovateli (3 mi vyšla), můžeš také překontrolovat např. ve WA

2) jak najdu polynom nejmenšiho stupne, který má v bodě  1 vyjde 1 ,    v bodě 2 vyjde  5, jeho první derivace v bodě  1 je 4 a jeho první derivace v bodě 2 je 9 ?

další úloha patří do samostatného tématu + přepiš to, prosím, matematicky čitelně, např. p(1)=1 apod. Děkuji.

#3 28. 10. 2014 11:33

breta21
Reputace:   

↑ jelena:

zdravím, a přeju krásny výhled na MGO :)

vytýkání jsem zkoušel taky, WA taky, ale nám vychází 6 :D...vím že je to špatně, ale nevidím v tom chybu... a WA už bohužel step by step neposkytuje :( mužu poprosit o sken rešeni ?

#4 28. 10. 2014 11:43

jelena
Jelena

↑ breta21:

je pěkný :-) ale už se přesunu, jelikož mi začíná směrem od MGO svítit slunce do papírů. Tipuji, že jste ztratili 2, co vznikne v jmenovateli:

$\frac{\ldots}{\sqrt{(x+2)(x+4)}+x}=\frac{\ldots}{x\(\sqrt{1+\frac{6}{x}+\frac{8}{x^2}}+1\)}$

Nalezeno? Děkuji.

#5 28. 10. 2014 11:54

breta21
Reputace:   

↑ jelena:děkuji děkuji, přesně tak, tato jednička utekla kolegynivse kterou na tím sedíme.... mohu se zeptat, ono by to tím lhopitalem ale mělo jít taky ne ?  po rozširení  1 a dosazením dostanu neurčity výraz nek/ (nek+nek)... ale stejne mi to pak nevychází

#6 28. 10. 2014 12:18

jelena
Jelena

↑ breta21:

to by šlo, podmínky pro použití jsou splněny. Ale při derivaci jmenovatele ${\sqrt{(x+2)(x+4)}+x}$ máš složenou funkci $\sqrt{(x+2)(x+4)}$, tedy v tom něco zapomenout/přehlédnout není žádné umění (+ ještě závěrečné úpravy). Nakonec mám dojem, že se vytýkání nevyhneš (l´Hospital - mám dojem, se bude "protáčet"). Derivace můžeš kontrolovat v MAW.

Pokud jde, je třeba se snažit l´Hospital nepoužívat (viz autorita).

#7 28. 10. 2014 12:34

breta21
Reputace:   

↑ jelena:Mockrat děkuji, máme to :)

#8 28. 10. 2014 16:07

jelena
Jelena

↑ breta21:

není za co, děkuji za zprávu (a slunce se posunulo za Dolňák) :-) K polynomu - z faktu, že 1. derivace není konstantní, odvodím, že polynom nemůže být 1. stupně. Z faktu, že mám zadány 2 hodnoty p(x) a 2 hodnoty p´(x), mohu se pokusit sestavit polynom 3. stupně $ax^3+bx^2+cx+d=p(x)$ (což by mělo dávat 4 rovnice pro 4 neznáme a, b, c, d) - že nepoužiji menší/větší počet neznámých, bych odůvodnila podmínkou pro řešitelnost soustavy rovnic (+ požadavek, že stupeň má být minimální). Pokud tudy cesta nepovede, tak si, prosím, založ nové téma viz pravidla. Děkuji, pozdrav.

Zápatí