Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … %25992.jpg[/img]
Prosím o pomoc. Vůbec si s příkladem nevím rady. Děkuji. :-)
↑ Danny437:
Matici X zapiš pomocí .
Pak vynásob první matici a matici X (v tomto pořadí). Výsledek vynásob třetí maticí (pozor na pořadí).
Na levé straně rovnice vyjde čtvercová matice, jejíž jednotlivé prvky se rovnají odpovídajícím prvkům matice napravo. Dostaneš 4 rovnice o 4 neznámých .
↑ Mirek2: Nemohl bys to, prosím, vypočítat celé? Věřím, že postup, o kterém píšeš, je zcela správný, jenže vzhledem k tomu, že je zítra státní svátek, tak nemáme matematiku, kde by se měly tyto rovnice probírat. A tento příklad mám odevzdat vypočítaný do pátka. Takže momentálně je celý tento postup pro mě španělská vesnice. Díky moc za pochopení. ;)
↑ Mirek2: Díky moc. Ještě bych tu měl jeden příklad, ale nechci Tě už víc obtěžovat. Ale přece, kdyby jenom náhodou si se na něj chtěl podívat. Je určitě o dost jednodušší než ta rovnice, ale i tak nemůžu přijít, jak na něj. :) http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=77853 Ještě jednou díky. ;)
Zdravím,
jen drobná poznámka - dle místních pravidel a doporučení fórum si neklade za cíl plnění domácích úkolů (zejména určených k odevzdání jako samostatnou práci), ale podporu aktivního přístupu k řešení studijních problémů viz pravidla a doporučení.
Danny437 napsal(a):
jenže vzhledem k tomu, že je zítra státní svátek.... A tento příklad mám odevzdat vypočítaný do pátka.
To je hodně moc času (a volného času). Zkus se podívat na materiály (pokud nejsou - tak se přidá něco vhodného) a pokusit se na svém problému zapracovat. Jaké máte metody řešení maticových rovnic? Děkuji.
↑ Mirek2: děkuji, kolegyně by ještě prospělo najít úvodní zdůvodnění, pro matice X bude zrovna 2x2, ale ne jinak - souhlasíte? Tak jak to vidí kolegyně? Také děkuji.
↑ Danny437:
Pravda, jako maticová rovnice to bude jednodušší. Označme první matici A, druhou X, třetí B a matici na pravé straně C. Pak je maticová rovnice
Vynásobíme inverzní maticí k matici A zleva, dostaneme
a protože , kde E je jednotková matice, je
Vynásobíme inverzní maticí k matici B zprava, dostaneme
a protože , kde E je jednotková matice, je
Pokračování dále ...
↑ Mirek2:
Pokračování ...
Potřebujeme tedy vypočítat dvě inverzní matice - pro matici DRUHÉHO řádu viz poslední vzorec dole
http://fyzikalniulohy.cz/uloha.php?uloha=1345
neboli
a) vypočítáme determinant det (nesmí být nulový)
b) prvky matice zaměníme úhlopříčně, přičemž znaménka u těch prvků, které mají oba indexy stejné, se nezmění (11), (22), ale změní se znaménka u prvků, které mají různé indexy (12, 21)
c) tuto matici násobíme číslem 1/det
při označení je inverzní matice
a inverzní matice k B je (determinant je -8)
a nakonec
tj. vynásobíme nejdřív , vyjde
a výsledek vynásobíme ještě
vyjde
autorka tématu napsal(a):
poslední dotaz. (Snad.) :-D Ta hodnota x
+ x
bude rovna kolika? :-)
↑ Mirek2:
:-) no musíte uznat, že poslední dotaz je zcela vypovídající. Jinak kompletní řešení (zejména samostatných zadání) je místní folklor (a evergreen). Zdravím v tématu a nejen.
↑ Danny437:
nevím, jak se tu píše matice, tak jsem použil značení
neboli v první závorce je první řádek matice a ve druhé je druhý řádek matice
stačí příslušné dvě hodnoty sečíst :)
↑ Danny437:
-3, jestli to mám dobře, chtělo by to přepočítat