Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
mám zadán průměr a střední odchylku souboru:
Z toho tedy chápu, že hodnoty se pohybují v intervalu (aspoň myslím)
Mám zjistit, jaký podíl hodnot přesáhne hodnotu 2.5
Jak na to? Díky
(jde o normální rozdělení)
↑ Simon P40: Ahoj, místo střední odchylka se říká směrodatná odchylka. Pokud není uveden počet pozorování a má to být normální rozdělení, tak , byť velké hodnoty nabývá s velmi malou pravděpodobností.
. Tuto pravděpodobnost najdu v tabulkách normovaného normálního rozdělení, když od X odečtu
a podělím
.
↑ Simon P40: Ne, ten konec je tak, že se používá , protože je to distr. fce normovaného normálního rozdělení.
↑ OndrasV: ok, tak jen prosím, jaký je vztah mezi a
chápu. Jaká je pravděpodobnost, že hodnoty jsou větší než 2.5 = 1 - (pravděpodobnost, že hodnoty jsou <= 2.5)
Ale proč se dělá tohle ? Díky moc
↑ Simon P40: Protože to v tabulce je pro normované normální rozdělení, tj. s střední hodnotou
a směr. odchylkou
. Ty máš normální rozdělení s stř. hodnotou 2,3 a směr. odchylkou 0,3, tak to na to normované normální rozdělení musíš převést, tedy od Y odečíst tu střední hodnotu a to celé podělit sm. odchylkou.
↑ Simon P40: Ano, to by mohlo být, ale nekontroloval jsem to v Excelu.
Stránky: 1