Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Mám limitu:
A mám ji dokázat z definice limity, je možné zjendodušit zadanou limitu na tvar:
Popřípadě jak by se prosím postupovalo kdybych limitu ponechal v původním tvaru, šla by takto dokázat?
A ještě poslední otázka, pokud bych měl limitu jen dokázat a měl k dispozici všechny prostředky, šlo by jí dokázat například podílovým kriteriem a indukcí?
Předem moc děkuji za odpověď.

↑ ironhide: To je krásný příklad na podílové kritérium. Pokud dokážeš, že limita podílu
a
je v (0,1).
↑ ironhide:
Ahoj.
I. Existuje více způsobů, jak dokázat, že
. Ale nevím, co máš na mysli
pod metodou "podílovým kriteriem a indukcí".
2. Co to znamená "zjednodušit zadanou limitu na tvar
?
Myslím, že pěkný důkaz vyjde, když výraz
rozepíšeme pomocí binomické věty.
↑ Rumburak:
Podle důkazu matematickou indukcí bych spočítal kvocient pro první člen n a následovně kvocient pro n+1, z čehož by plynulo, že rozdíl n a n-1 členu limity podle podílového kriteria je roven stejnému kvocientu a tedy, že limita konverguje k nule?
Zjednodušením limity myslím, nalezení vybrané limity v pro mne stravitelném tvaru.
Důkaz z definice limity pro tuto limitu mám tedy provést pomocí binomické věty? Byl bych moc vděčný za stručné popsání nejjednodušího způsobu jak tuto limitu dokázat z definice, nebo odkaz na nějakou stránku, kde bych to pochopil:).
Podle důkazu matematickou indukcí bych spočítal kvocient pro první člen n a následovně kvocient pro n+1, z čehož by plynulo, že rozdíl n a n-1 členu limity podle podílového kriteria je roven stejnému kvocientu a tedy, že limita konverguje k nule?
Pokud Ti jde o výpočet podílu
(1)
,
tak k tomu nepotřebuješ indukci. Ale v dalších Tvých úvahách se poněkud topím - nejsou vyjádřeny pro moji potřebu dosti přesně.
Pokud jde o ty důkazy, že pro
je
(2)
.
1. Jestliže znáš d'Alembertovo kriterium pro konvergenci řad, pak z (1) plyne, že ředa
je konvergentní a tudíž platí (2)
(nutná podmínka konvergence), jak již naznačil kolega ↑ OndrasV: (díky za bodík :-)).
2. Podrobnosti k mému prvnímu návrhu: Pro
máme
,
kterýžto odhad se dá s úspěchem použít.