Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 10. 2014 23:43

vorel
Reputace:   

Rekurentní vztah pro sinus

Chtěl bych se zeptat, zda mi někdo nevysvětlíte odvození rekurentního vztahu pro sinus. Mám zadanou následující posloupnost $x-\frac{x^{3}}{3!}+\frac{x^{5}}{5!}-\frac{x^{7}}{7!}$ a nevím jak se na základě dané posloupnosti vytvořil tento vztah $y=\frac{y_{n-1}*x^{2}}{k*k-1}$

Děkuji.

#2 29. 10. 2014 11:52

vanok
Reputace:   742 

Re: Rekurentní vztah pro sinus

Ahoj ( pozdrav sa stale pouziva) ↑ vorel:,
Mozes upresnit tvoje oznacenia?
Co si skusal robit?

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 29. 10. 2014 19:48

vorel
Reputace:   

Zdravím ↑ vanok:,
já to vůbec nechápu, takže nevím ani označení. Já vím jenom, že se nějakým způsobem odvodilo $T_{3} = T_{2}*\frac{-x^{2}}{7*6}$ (T3 je čtvrtý člen posloupnosti) a na základě tady toho se odvodil ten vztah, což už bych chápal, ale hlavně mi jde o to, jak se tam vzala ta 6 ve jmenovateli. Pokud to chápu správně, tak 7 je tam z toho důvodu, že čtvrtý člen posloupnosti má ve jmenovateli 7, ale jak již jsem psal nechápu proč je tam zrovna * 6.

#4 29. 10. 2014 21:12 — Editoval vanok (29. 10. 2014 21:13)

vanok

Zda sa ze ide o nieco co ma suvis z  prvymi clenmy Mac Laurin-oveho rozvoja funkcie sin.
Ale ani ja nevidim suvis
Nemas nic viac? Alebo nejake podobne cvicenie.

Jedine co sa zda ze  ak posledny clen z rozvoja je napr. $ T_2(x)$, je $\frac{x^5}{5!}$ ( radu 5), tak  posledny clen $T_3(x)$, je $\frac{-x^7}{7!}$( radu 7).
A pre tieto posledne cleny plati dana relacia
$T_{3} = T_{2}*\frac{-x^{2}}{7*6}$

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 29. 10. 2014 22:23

vorel
Reputace:   

↑ vanok: bohužel žádné jiné cvičení nemám jenom si máme doma zkusit udělat to samé pro cos(x).

Můžu se zeptat, jak jste přišel na to, že když mám $T_{2}(x)=\frac{x^{5}}{5!}$ a $T_{3}(x)=\frac{x^{7}}{7!}$ tak že z toho plyne $T_{3}=T_{2*}\frac{-x^{2}}{7*6}$. Nechápu proč když je T2 řádu 5 a T3 řádu 7, tak proč je v tom vztahu ve jmenovateli 7*6.

#6 29. 10. 2014 22:44 — Editoval vanok (29. 10. 2014 22:46)

vanok

Je tam znamienko -
No lebo v menovatelovy je  uz 5!
A 7!= 5!*6*7

Ale tak ci tak nerozumiem na co to ma sluzit...
Iba ak chces napisat novy  rozvoj ( vyssieho radu) ak poznas jeho predosly rozvoj, a na to treba pouzit len posledny clen toho predsleho rozvoju, ktory sa prida k tomu predoslemu rozvoju...

Srdecne Vanok

#7 29. 10. 2014 22:58

vorel
Reputace:   

Aha už tomu rozumím. Děkuji.

Má to sloužit k vytvoření algoritmu. Takže si vytvořím nějaký ten rekurentní vztah a na základě něho  budu moct vytvořit program, který vypočítat sinus pro jaké koliv x.

#8 29. 10. 2014 23:06

vanok

↑ vorel:,
Ano, nato to iste moze posluzit, ( no zaroven bude iste treba vysetrit chybu presnosti)

Dobre pokracovanie.

Srdecne Vanok

Zápatí