Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Prosím o pomoc. Nevím si rady s těmito třemi příklady.. Vůbec nevím jak na to. Je tady někdo kdo by mi napsal podrobnější postup a výsledek :). Předem děkuji za pomoc.
1)Jaká hmotnost síranu draselného vznikne neturalizací 26.3 g hydroxidu draselného kyselinou sírovou?
2)Jaká hmotnost chloridu zinečnatého vznikne vhozením nadbytku zinku do 15.6 g roztoku kyseliny chlorovodíkové o hmotnostní koncentraci 20 %?
3)Jaký objem chloru (Cl2) zreagovalo fosforem (P4) za vzniku 51.2 g chloridu fosforitého?
↑ zdeneksedlar1:
Ahoj,
ad 1.
(i) napis si rovnici
(ii) preved si hmotnost hydroxidu na latkove mnozstvi
(iii) vyjadri si pomery latkovych mnozstvi pres reakci
(iv) dosad
ad 2. a 3.
Stejne kroky jako v prvnim pripade.
Rozdil:
v prvnim pripade se reagovalo ze sta procent (tj. zreagoval vsechen hydroxid), ale kdyz neco reaguje v nadbytku, tak tzn. ze je tam toho vice - v takovem pripade si spoctes pres molarni hmotnosti kolik molu, ktere latky je a pote se pro zbytek vypoctu odpichnes od te latky (jejiho latkoveho mnozstvi), ktere je jako reaktantu mene.
Uvedu priklad:
aA + bB = cC
A - v nadbytku, po prepoctu pres molarni hmotnosti vim, ze latkova mnozstvi jsou:
n(A) = 5,3 mol, n(B) = 2,3 mol, tzn. muze zreagovat maximalne 2.3 molu B s nejakym mnozstvim A (to poznam z reakce) a vice mi ta reakce probihat nemuze, protoze mi dojde reaktant B.
Tady pocitaji stejne typy prikladu.
Zde strany 153-154 pocitaji stejny priklad jako mas ty typove ctyrmi postupy, jeden si vyber a vklidu dopocita vse co mas ;-).
V poslednich trech dotazech v teto sekci (nazevy: Chemicke vypocty, Chemicke vypocty 2, Chemicke vypocty 3 od alofokolo) najdes pomoc s vyjadrenim latkovych mnozstvi z rovnice, prakticky stejne priklady.
Tak dej to dohromady, napis sem, jak postupujes a kde ses pripadne zasekl a dopocitame to pripadne spolu, v kazdem pripade sem napis, jak postupujes pripadne co ti neni jasne (i co ti neni jasne z odkazu, ktere jsem ti tu vypsal) a nejlepe i pokud budes chtit pouze kontrolu tveho postupu pokud se ti bude zdat, ze to mas hotove :).
Zatim se mej pekne ^.^

↑ O.o:
Právě sem se sekl hned na začátku.. chemii sem měl jen na ZŠ, na SŠ ani jeden rok a ted na VŠ vše doháním (v chemii jsem uplný začátečník, naštěstí ji mám jen 1 semestr a pak už nikdy více.. Tak jestli by jsi byl tak hodný a napsal mi ty rovnice..O zbytek už bych se pokusil sam. Díky;)

↑ O.o:
Tak nakonec sem se nějak dobádal k výsledku 1. příkladu a vyšlo mi to 40.84 g.. Je to správný výsledek ? ;)
↑ zdeneksedlar1:
1) H2SO4 + 2KOH = K2SO4 + 2H2O
2) Zn + 2HCl = ZnCl2 + H2(g)
3) 6Cl2(g) + P4(s) = 4PCl3
↑ zdeneksedlar1:
Ahoj,
ano vyjde to tak :-).
Jinak pokud budes chtit k dalsim prikladum, je tady zvykem (tusim, ze i v pravidlech), ze napises svuj postup a pote se na to nekdo koukne a pobavite se o tom. Je to nejen pro tebe, ale kdyz si v budoucnu nekdo ve vyhledavani zada stejnou vec, kterou jsi pocital ty, tak pokud nenapises vypcoet, ale jen zadani, tak nebude vedet, jak se k tomu dopracovat, smele pokracuj s dalsimi dvema priklady :).

↑ O.o:Pustil jsem se do příkladu číslo 2. ;
Z té rovnice Zn + 2HCl = ZnCl2 + H2 sem si vyvodil tohle..
M(HCl)=36.46 g/mol
M(ZnCl2)=136.315 g/mol
A pak z 2*36.46 což je 72.29 g HCl vznikne 136.315 ZnCl2
m(HCl)=15.6*0.2=3.12g HCl
a pak pomocí trojčlenky:
72,92.........136.315
3.12...........x
z toho x= (136.315*3.12)/72.92..Snad by měl být výsledek 5.832g.. předem díky za ověření :))
↑ zdeneksedlar1:
Vyslo nam to stejne, tak bych rekl, ze ok xD.
Dej vedet, jak postoupis s poslednim!
Mej se zatim pekne.

↑ O.o:
Takž poslední příklad sem počítal takhle:
Díky těm chemickým reakcím sem zjistil kolik molů obsahuje Cl2.. a potom už jsem zjistil jen objem této látky.. A vyšlo mi to 12.53 dm3.. Snad to bude dobře ;)
↑ zdeneksedlar1:
Ahoj, skvele znovu se shodujeme (o par desetinnych mist jsem jinde, ale to bude dane zaokrouhlovanim), tak to bude nejspis spravne :-).
Kdyz budes mit zase nejaky dotaz co se chemie, fyziky, matematiky tyce, tak dej vedet.
Mej se pekne.