Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ sirbrody:
Pokud jste správně spočítal vektory u, v - tak ano.
↑ sirbrody:
Ve třech rozměrech neexistuje obecná rovnice přímky.
↑ sirbrody:
Aha. Zadání řešit lze, já jsem tady ↑ Jj: zareagoval na skutečnost, že není jedna lineární rovnice, která by ve třech rozměrech vyjadřovala přímku.
Takže opravuji v tom smyslu, že přímka se ve třech rozměrech obecně vyjadřuje jako průsečnice dvou rovin. Tzn. uvedou se rovnice dvou různoběžných rovin, tyto pak platí společně a vyjadřují rovnici jejich průsečnice (tzn. množina bodů průsečnice vyhovuje rovnicím obou rovin).
Pokud jde o daný příklad, tak bych řekl, že v první části jste spočítal rovnici roviny, která prochází uvedenými body A, B, C - tudíž máte jednu rovnici roviny procházející body A, B.
Tudíž najdete ještě rovnici druhé roviny, která prochází body A, B (a neprochází bodem C - roviny by byly identické a neměly by průsečnici). Zkusme třeba rovinu kolmou k půdorysně, procházející body A, B (bude procházet půdorysnými souřadnicemi bodů A, B a nebude záviset na souřadnici z):
A'(1,-2), B'(3,0) --> rovnice x - y - 3 = 0
Takže, pokud jsem se nepřepočítal, bude obecná rovnice hledané přímky 
Stránky: 1