Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ blaider:
Dobrý den.
To je celé zadání? Pokud něco nepřehlížím, tak není jasné ani o co jde, ani co máte udělat. Zkuste raději zadání zkontrolovat.
↑ Jj: už som ho upravil celé zadanie je o niečo dlhšie ale s ostatným si už viem rady akurát neviem dostať výpočet týchto asymptot, zo zadaných údajov je tam iba tá rovnica asymptot a poloha ohnisk 1F a 2F ktoré som už doplnil do prvého príspevku
↑ blaider:
Tak to je jiné kafe.
Ohniska
, asymptota 
--> hlavní osa hyperboly y = 5, střed hyperboly ((4-2)/2, 5) = (1, 5), vedlejší osa x = 1.
Asymtota musí procházet středem hyperboly -->
--> prochází.
To už dáte.
↑ blaider:
A proč chcete počítat asymptotu, když už ji máte?
↑ Jj:
Ak správne počitam tak mi to stále vychádza ten stredový bod počítal som takto :
čiže
a
z toho mi vyšlo
čím som zas na tom stredovom bode , lenže potrebujem k tomu vedieš ešte aspon jeden body asymptoty aby som ich mohol zostrojiť zatial viem len vzdialenost od stredu k ohniskám čo je 3 a tie asymptoty potrebujem aby som ich vedel zostrojiť . Momentálne neviem sa stým dalej pohnuť potreboval by som vypočitať vzdialenosť
teda vzdialenost od stredu k dvom hlavným bodom hyperboli . už vedlajšie body si vypočítam cez vzorec
ak by ste mi vedeli ešte s týmto pomocť bol by som veľmi vdačný , moc by mi to pomohlo
↑ zdenek1: potrebujem zostrojiť tú hyperbolu myslel som že keď budem mať jej ďalší bod dostanem sa k vzdialenosti hlavných bodov alebo vedľajších potom by som len dosadil do vzorca a vypočítal ďalšiu stranu no som v začarovanom kruhu a neviem čo stým ďalej vôbec .
↑ blaider:
No - asymptotu můžete sestrojit podle její rovnice (a druhá asymptota bude souměrná s první - středová souměrnost kolem středu hyperboly).
Takže sestrojit asymptotu, ze středu S hyperboly oblouček s poloměrm SF2 (= e), průsečík obloučku s asymptotou, z něj kolmice na hlavní osu (y = 5), pata kolmice na hlavní ose = vrchol hyperboly.
↑ Jj: áno áno avšak ked mám tú asymptotu potrebujem vypočtij jedne jej další bod ktorým prechadza viem že sú súmerné , preto potrebujem zistiť ešte jeden bod tejto asymptoty aby som si ju vedel narysovať , mám jej rovnicu aj stred ktorým prechadza no potreboval by som další nieaký bod ktorým prechádza aby som ju vedel narysovat správe teda v spárvnom uhle , len neviem vypočítať ten jeden hociktorý bod tej asymptoty . Ked už budem mať nieaký bod ktorým prechádza asymptota a mám aj ten stred tak už to budem vedieť .
↑ blaider:
Aha, takže do rovnice asymptoty dosaďte za x třeba 10 (v podstatě skoro jedno kolik) a k danému x z rovnice asymptoty vypočítajte příslušné y.
Pak bod o souřadnicích (x,y)=(10, vypočítané y) = (10, 11) leží na asymptotě.
Ještě přidám obrázek: