Ahojte, nevím si rady s tímto příkladem: Jaký objem chloru (Cl2) zreagovalo fosforem (P4) za vzniku 54.9 g chloridu fosforitého?
Rovnici mám sestavenou a vyčíslenou, ale netuším co použít za vzorec.
Výsledek by měl být 13,44 dm3, ale mně vychází 134,46 .. musí se někde převádět jednotky ?
Předem díky
↑ xdenulkax:
Vím, že podobný příklad už tu byl ale ani z pokynů u něj jsem na to nepřišla. Přidávám svůj postup.
$m=n*M = 6*70,9
m=425,4 g
n=V/Vm
V=n*Vm
V=6*22,41
V=134,46
Ale jak do toho dostat nějak hmotnost toho produktu?
↑ xdenulkax:
Ahoj, nejnovejsi tema, ktere je tu v sekci (pred tvym) ma stejny priklad, podivej se na to, je tam odkaz k jinemu vlaknu, kde je presne reseni napsane.
Odkaz tam hledej Chemicke vypocty 3.
Kdybyh mel od nekud zacit, tak prvni radek, ceho je to vypocet latkoveho mnostvi, nejak nesedi cisla, ktera tam mas?
Jestli se po tom necitis o moc moudrejsi, tak dej sem vedet a projdeme to cele, zadny problem ;-).
Zdravím,
rovnici máš sestavenou.
Takže víš, že na výrobu 2 molů PCl3 potřebuješ 3 moly plynného chlóru.
To znamená, že objem bude: 
kde číslo 22.414 je objem ideálního plynu při teplotě
a tlaku 101.325 kPa.
Teď zjistit kolik je konstanta
.
Je to poměr vyrobeného
vůči váze jedné grammolekuly
(jednoduchá trojčlenka).
Takže:
Dosadíme a výsledek je (objem plynného chlóru při 0°C a 101.325 kPa):
↑ xdenulkax:
Kolega ti napsal, jak na to, tak jen pro formu uvedu postup, ktery se blizi vic tvemu zapisu krok po kroku.
6Cl2(g) + P4(s) = 4PCl3
(i) hmotnost PCl3 = 54.9 g
z toho s pomoci molarni hmotnostni spocitas latkove mnozstvi:

(ii) z reakce se zjistis pomer latkoveho mnozstvi ku poctu molekul potrebnych pro jeden cyklus reakce
(obecne nejaka reakce dvou reaktantu vedouci na dva produkty)
(obecne pomer latkoveho mnozstvi jednotlivych slozek reakce)
V tvem pripade znas latkove mnozstvi produktu a chces z toho zjistit latkove mnozstvi plynneho chloru, tedy:

(iii) latkove mnozstvi plynneho chloru rpepoctes na objem, kdyz vis, ze jeden 22,414 dm^3 je objem jednoho molu, tj:

(iv) ve finale vse dosazene:

A jsi doma, te to takhle jasnejsi (vsimni si poslednidosazeni je obdobne s kolegou vyse)?