Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,prosím o možné řešení či návod na řešení tohoto příkladu:Vypočti normu vektoru (3a-2b) x (a-4b),jestliže velikost vektoru a (norma) je 1 a norma vekrotu b je 3,dále víme,že úhel mezi a,b je 150 stupňů(5pí/6).Načrtni obrázek a vysvětli úlohu geometricky.Jedná se o řešení v R^3.
Můj návod:použil jsem vzorec pro úhel dvou vekrorů:cos (alfa)=a*b/(norma a)*(norma b),kde a*b je skalární součin a normu a a normu b známe a vyšlo mi,že a*b=-3*odmocnina ze 3/2 a dále si bohužel nevím rady.Děkuji za pomoc.
↑ stenly:Dobrý večer,navazuji na příklad výše a to tím,že hledám souřadnice vektorů a a b v R3(prostoru),tak aby svíraly úhel 5*pí/6 a znám jejich velikosti (normy); a=1 a b=3.Můžete mi prosím pomoci?Děkuji.
Ahoj ↑ stenly:,
Mozes pouzit jednodkovu kruznicu ( v komplexnej rovine 0 + i, a
su dve komplexne cisla ktorych suradnice ta mozu zaujimat.
↑ stenly:
Jdeš na to moc komplikovaně. Jiná varianta je třeba toto.
Platí přeci že
Pomocí toho uprav ten výraz který hledáš
no a určit součiny 

přece ze zadaných údajů určit umíš
↑ Brzls:Děkuji moc za příspěvek,pomohlo mi to,ale ještě bych poprosil o náčrt obrázku a vysvětlit geometricky,o co jde.Vím,že vektorový součin je vlastně další vektor na oba kolmý a jeho velikost je dána normou.Díky předem za možný obrázek a interpretaci.
Mozes pokracovat na nacrte co som ti navrhol.
Na interpretaciu pozri, ako ste definovali vektrovovy sucin, a pouzi to.
Stránky: 1