Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 10. 2014 23:42

lubo478
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Kladka

Ahoj, ucim se kladky a narazil jsem na tento priklad, na wikipedii jsem si cetl ke kladkam volnym a pevnym, ale nejsem si jist u tohodle prikladu. Je to priklad, kdy ma byt soustava v rovnovaze, ve stredu je teleso, ke kteremu je z kazde strany pripojene lano. Rekl bych, ze na druhe strane musi byt stejna sila, tudit 370N. Muzete se nekdo na to podivat?

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-10/22535_forum.jpg

#2 30. 10. 2014 16:00

lubo478
Zelenáč
Reputace:   

Re: Kladka

Nikdo?

#3 30. 10. 2014 20:54

Vašek
Reputace:   

Ahoj nenapadá mne jediný důvod proč ne, není příklad opsán špatně, tohle je absolutně triviální

#4 31. 10. 2014 01:35

Xellos
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 

Ano. Ak na oboch stranach posobia rovnake sily, nema to dovod hybat sa na ziadnu - na to netreba poznat kladky, vyplyva to rovno zo symetrie.

#5 31. 10. 2014 13:59

lubo478
Zelenáč
Reputace:   

A dokaze mi nekdo vysvetlit u tohodle prikladu, jak mam brat tu prvni kladku na levo? Ja ji beru jako volnou a beru ze je tam tudiz F/2. Ale vsude kde ctu definice na pevnou a volnou kladku tak ctu ze pevna kladka je upevnena v osicce a volna kladka je na jedne strane vetknuta a na druhe volna, ale neni upevnena. Tady je nejaky hybrid, ktery je upevneny do zdi a jeste ma jednu stranu vetknutou taky, tak prave nevim jak to brat? Dosel jsem proste k tomu, ze tam bude pusobit podle me F/2, ale nevim jestli to tak je nebo ne. Díky

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-10/60208_forum3.jpg
//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-10/60223_volna%2Bkladka.png

#6 31. 10. 2014 21:04

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

↑ lubo478: nebyla by možnost dávat přímo náhled na originál zadání? Protože na obrázku v příspěvku 5 nalevo máš kladku pevnou (je zavěšena na "takové čáře", co jsi nakreslil), pokud bys tu čáru nekreslil, tak by byla volná a drží se uložena na laně (stejně jako na malém dolním obrázku).

Naopak kladka napravo není nijak uchycena ani uložena a tak, jak jsi nakreslil, tak by spadla dolu.

Tady je nejaky hybrid, ktery je upevneny do zdi a jeste ma jednu stranu vetknutou taky, tak prave nevim jak to brat?

kladka nemůže mít stranu (a navíc vetknutou), vetknutá může být osa, na které ta kladka je. Pokud to tak myslíš ohledně kladky napravo, tak potom osa jde od nás do monitoru (a kladka je pevná). Je tak? Děkuji.

#7 31. 10. 2014 22:11 — Editoval lubo478 (31. 10. 2014 22:17)

lubo478
Zelenáč
Reputace:   

Zapomel jsem udelat do te prave kladky tecku do stredu, je to mysleno, nejspis, ze ta osicka je pridelana. Ale k te kladce na levo, kdyz se na ni podivam tak je tam "pridelana" ke stene nejakym drzakem (to je ta cara) a pak ma jeden konec lana(levy) pridelany take do stropu, to jsem myslel tim vetknutim.

Na wiki se pise ze volna kladka neni pevne pridelana a pevna kladka naopak je pevne pridelana zaroven se pise, ze volna kladka ma jeden konec lana pridelany pevne a druhy volne citace z wiki: "(Volná kladka je zavěšena na laně, jehož jeden konec je upevněn a na druhý působí síla.)"ale problem je, ze ta na levo je pevne pridelana (cara, drzak) a jeste ma lano z jedne casti pevne pridelane take (jako volna). Tak nevim co si o tom myslet.

#8 01. 11. 2014 00:47

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ lubo478:

Pokud jsou obě "přidělané" a lano je tak, jako na obrázku, tak to nebude plnit účel kladky. Zkus si představit, že taháš za pravý konec lana - nic se nestane (předpokládám, že lano není "protažitelné"). Máš, prosím, originál Tvého zadání? Děkuji.

#9 02. 11. 2014 09:46

pietro
Reputace:   187 

Zápatí