Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 11. 2014 22:26

Atisek
Reputace:   

Vyjádření ze vzorce

Ahoj,potřeboval bych poradit jak vyjádřit neznámou ze vzorce, konkrétně potřebuji vyjádřit A z tohoto vzorce: $tg_{\beta }=\frac{a}{\sqrt{(b^{2}-a^{2})}}$.
Oreintuju se do kroku: $\frac{tg_{\beta }}{\sqrt{(b^{2}-a^{2})}}=a$ a dál nevím.
Budu rád za každou radu.

• (téma jako vyřešené označil(a) Atisek)

#2 01. 11. 2014 23:14

ProstěJá
Reputace:   

Re: Vyjádření ze vzorce

Ahoj, když umocníš rovnici na druhou, dostaneš $tg_{\beta }^{2}=\frac{a^{2}}{|b^{2}-a^{2}|}$ a pak řešíš rovnici pro dva stavy, jeden je $b^{2}>a^{2}$ a druhý $b^{2}<a^{2}$. Stav $b^{2}=a^{2}$ je vyloučen, neboť ve jmenovateli nemůže být nula.
Pokud by platil první vztah, tak můžeš absolutní hodnotu bez problémů odstranit, vznikne $tg_{\beta }^{2}=\frac{a^{2}}{b^{2}-a^{2}}$, dále $tg_{\beta}^{2}b^{2} -  tg_{\beta}^{2}a^{2} = a^{2}$. Pak převedeš hledané neznámé na jednu stranu $tg_{\beta}^{2}b^{2} = a^{2} + tg_{\beta}^{2}a^{2}$, vytkneš $tg_{\beta}^{2}b^{2} = a^{2}(tg_{\beta}^{2}+1)$, vydělíš a odmocníš $a=\sqrt{\frac{tg_{\beta}^{2}b^{2}}{tg_{\beta}^{2}+1}}$, pak to ještě můžeš podle libosti upravit na $a=\frac{tg_{\beta}b}{\sqrt{tg_{\beta}^{2}+1}}$
Pokud by platil druhý vztah, tedy $b^{2}<a^{2}$, tak je situace jen o trochu složitější. Absolutní hodnotu odstraníš tak, že změníš znaménka u členů, které jsou v ní - $tg_{\beta }^{2}=\frac{a^{2}}{a^{2}-b^{2}}$. Postup je pak dále stejný, výsledek pak vychází následovně $a=\frac{tg_{\beta }b}{\sqrt{tg_{\beta }^{2}-1}}$.
Pak záleží jen na vztahu $a^{2}?b^{2}$.
Doufám, že jsem pomohl, ale už jsem něco podobného delší dobu nedělal, tak by bylo fajn, kdyby mi to někdo zkontroloval :)

#3 02. 11. 2014 13:09

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ ProstěJá:

Zdravím a děkuji, jen ještě:

ohledně 2 stavů - jelikož $(b^{2}-a^{2})$ je v úvodním vztahu pod odmocninou (a v jmenovateli), tak musí rovnou platit $b^{2}-a^{2}>0$ a tedy volíme odvození jen z $tg_{\beta }^{2}=\frac{a^{2}}{b^{2}-a^{2}}$.

Potom při 1. odvození:

vydělíš a odmocníš $a=\sqrt{\frac{tg_{\beta}^{2}b^{2}}{tg_{\beta}^{2}+1}}$,

Zde musí být ještě +/- tak: $a=\pm \sqrt{\frac{tg_{\beta}^{2}b^{2}}{tg_{\beta}^{2}+1}}$,

souhlasíš? Děkuji.

#4 02. 11. 2014 13:27

ProstěJá
Reputace:   

Á, děkuji za opravu. Tušil jsem, že tam mám někde botu.

Zápatí