Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, extremy se obvykle vyvozuji z prvni derivace funce, kterou polozis rovnu nule. Jelikoz mas funkci 3 promennych, derivoval bych trikrat (pokazde podle jine promenne).. Nasledne ziskas stacionarni body a aplikujes tzv. Hessovu matici. Rekni v cem presne mas problem a ja ti to pripadne vysvetlim.
Ahoj
Mala otazka:
Ako by si riesil tvoj problem pre
?
↑ vanok:
Tak to by som určil deriváciu
Zistil že pre
ide o maximum funkcie a ešte tie limity v nule sprava a nekonečne sú rovné nule. takže infímum je 0 a suprémum=maximum je 1/e. Môžeš sa prosím na to čo mi napadlo s tým odhadom zdola a zhora, kde by som už nemal problém s suprémom (lebo to sa nadobudne pre bod
) Len ma viac trápi ako ukzať že aj infimum zadanej funkcie bude 0.
↑ tomson:,
Naco derivovat ?
Exp (-x)>0,
Aka je limita pre x--> +oo?
↑ vanok:
no tou derivaciou mi islo o supremum ... ale mne ide o to ze ta moja zadana funckia neni presne v tvare, ze by sa dala upravit ako nejake zlozenie kde dostanem
a mam len nejaky dolny odhad na infimum
Ano cize mas sup a inf v tomto pripade.
Neda sa to vyuzit aj na vseobecny pripad
Ako definujes infimum?
To vies ze limita v + oo je 0. To nestaci?
Ja tiez ti vela nemozem pomoct, lebo dlhe rocky som sa o taketo problemy nezaujimal, ale mozno tato intruzia ti da analogiu co ti mozno pomoze, alebo aspon ti da pozitivne myslienky.
Tak dobre pokracovanie.
Stránky: 1