Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 10. 2014 23:16

Raubbbyy
Pozice: Student
Reputace:   

optika - efektivne ulozenie lampy

Lampa je umıstena nad kulatym stolem o polomeru R v jeho stredu. Urcete optimalnı
vysku lampy nad stolem tak, aby osvetlenı na okraji stolu bylo maximalnı. Predpokladame,
ze je zdroj dostatecne maly, vlnoplochu povazujeme za kulovou. chcel by som si overit postup, pocital som s tym ze intenzita kresa podla $\frac{1}{r^2}$ zistil som si ze $r = \sqrt{R^2+x^2}$ kde x je vyska lampy od stredu stola a dostal som vztah ze $I = \frac{1}{R^2+x^2}$ potom som to vynasobil sinusom uhlu pod ktorym svetlo dopada na roh stolu teda $I = \frac{sin\varphi }{R^2+x^2}$ spocital som si hodnotu sinusu a vyslo mi $sin(\varphi ) = \frac{x}{\sqrt{R^2+x^2}}$ dosadil do povodneho vzorca a dostal som $I = \frac{x}{\sqrt{(R^2+x^2)^3}}$ vypocital som si extrem pre x a dostal som vysledok ze $x = \frac{R}{\sqrt{2}}$ je tento postup spravny ? dakujem za odpovede

• (téma jako vyřešené označil(a) Raubbbyy)

#2 02. 11. 2014 23:02

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

Re: optika - efektivne ulozenie lampy

↑ Raubbbyy:
Postup by měl být fajn, ale moc se mi nepozdává to jak ti vyšel ten extrém, zkus to překontrolovat (třeba tam mám ale já chybu...)

#3 03. 11. 2014 08:24

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: optika - efektivne ulozenie lampy

↑ Raubbbyy:

Dobrý den. Řekl bych, že výpočet (tzn. i výsledek) je v pořádku.

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí