Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
řeším teď jeden problém a ne a ne na to přijít. Jedná se o velblouda který má přenést x banánů do co nejdelšího místa od místa, odkud vyráží (vychází z 0 a jde do max aby mu stačili banány ještě na cestu zpet) a maximální nosnost má y
např. bananů 800 , nosnost 1000 (výsledek 400)
banánů 4365, nosnost 1000 (výsledek 1078.17 po zaokrouhlení na stovky)
velbloud se musí vrátit zpět na místo, odkud ty banány přenášel. Spotřeba 1km jeden banan.
U prvního výpočtu je to jasné 400 km( 400 tam, zpět 400)
ale u druhého příkladu si již nevím rady, zkoušel jsem to že vždy dojde do 1/4 nosnosti(250 km), tam vyloží 1/2 banánů a jde zpět, vezme zase maximum, jde do 250 km atd dokud nenanosí všechny. a pak jsem to řešil stejným způsobem. Vždy si na místě, kde vykládal banany na cestu zpět, tudíž bodě 1 si jich nechal 250, ty nabere cestou zpět. Druhý bod jsem řešil zase 1/4 max load, zůstane mu 250 na cestu zpět a atd atd dokud po odečtení banánů na cestu zpět to nebylo menží než nosnost, např jen 900 banánů, tak to jsem dal na polovinu, že došel ještě 450 tam se otočil a se 450 bananama zpět, cestou došel do bodů, kde si je nechal a došel zpět do místa odkud vycházel. ale pro tohle řešení mi vyšlo, že ujde 932,5 km.
Jde to teda udělat efektivněji, což už mě nenapadá.
Nějakou radu, jak by se to dalo lépe vyřešit?
↑ Levin:
Ahoj, v zadání píšeš, že má velbloud přenést do co nejvzdálenějšího místa x banánů, ale v těch příkaldech žádnou hodnotu x nevidím - znamená to tedy spíše, že musí přenést "alespoň jeden banán"?
Předpokládám, že banány jsou na počátku nahromaděny v bodu 0, že?
Díky za objasnění

Třeba pomůže toto:
http://ktiml.mff.cuni.cz/~surynek/teach … 1-2005.pdf